TIFF på turné i Russland: – Russerne ler ofte av andre ting enn oss

PÅ TURNÉ: Tromsø Internasjonale Filmfestival skal turnere Russland for å vise fram nordnorsk film de neste ukene. Bildet er hentet fra en av filmene som skal vises fram, «No man is an island», årets Amanda-vinner for beste kortfilm.

PÅ TURNÉ: Tromsø Internasjonale Filmfestival skal turnere Russland for å vise fram nordnorsk film de neste ukene. Bildet er hentet fra en av filmene som skal vises fram, «No man is an island», årets Amanda-vinner for beste kortfilm. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Filmer fra Nord-Norge er populære i nabolandet vårt i øst.

DEL

Derfor skal nordnorske filmskapere og kortfilmer innta Russland de neste par ukene, i regi av Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Fra i dag (torsdag) til 30. september skal hele åtte russiske byer besøkes, fra Murmansk i nord til Moskva i sør.

– Vi i TIFF har et langt samarbeid med kino- og filmmiljøet i Russland, og i år er det sjuende året på rad vi gjør denne typen turné, sier John-Kristian Dalseth, programsjef for Film fra Nord på TIFF i en pressemelding.

Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) har i flere år reist på turné i Russland, både for å arrangere stumfilmkonserter og vise kortfilmer fra nordområdene.

Film fra Nord-Norge har nemlig vist seg å være populært i Russland, og de siste årene har kortfilmturneene hatt et besøk på rundt 2000 publikummere.

Vidt forskjellige filmer

Programmet som skal vises i år har fått navnet «Crossing the line», og består av fire filmer. Tre av disse har vært vist i TIFFs Film fra Nord program i 2017 og 2018, mens den siste filmen, «No man is an island», er årets Amanda-vinner for beste kortfilm.

Filmene som skal vises i Russland de neste par ukene, er «Naboer» av Trond Kvig Andreassen, «Mobil» av Truls Krane Meby, «The Committee» av Gunhild Enger og Jenni Toivoniemi, samt «No man is an island» av Ali Parandian. Både Meby og Andreassen har bakgrunn fra Nord-Norge, henholdsvis Svolvær og Bodø.

– Filmene er vidt forskjellige. Likevel har de en fellesnevner i at de omhandler naboskap og møter mellom mennesker som er nær hverandre, men likevel langt unna. Om grenser som krysses, både geografisk og emosjonelt, opplyser TIFF i pressemeldinga.

– Russerne ler av andre ting

To av regissørene, Parandian og Andreassen, deltar på turneen i Russland. De skal presentere filmene og møte publikum i de ulike russiske byene. Etter visningene får publikum stille spørsmål til regissørene.

– For regissørene er stas å møte et nytt publikum og få tilbakemeldinger fra disse. Spørsmålene fra publikum i Russland er ofte ganske forskjellige fra de man får i Norge. Man merker at filmene tolkes forskjellig og at russerne ofte ler på andre steder enn man er vant til. Det hender også de ler på steder man selv ikke synes er utpreget morsomme, sier John-Kristian Dahlseth.

Film fra Nord er det største sideprogrammet på TIFF, med kort- og dokumentarfilmer fra det nordlige Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada. Turneen er støttet av Barentskult og Nordnorsk Filmsenter.

Her er byene TIFF skal besøke de neste ukene:

  • 20. september - Petrozavodsk, Kalevala kino
  • 21. september - Severodvinsk, Rossia kino
  • 22. september - Arkhangelsk, Rus kino
  • 23. september - Moskva, Tretjakov Gallery kino
  • 24. september - Jaroslavl, Neft kinoklubben
  • 27. september - Apatity, Poljarniy kino
  • 28. september - Murmansk, Murmansk kino
  • 29. og 30. september - St. Petersburg, Rodina kino

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken