Jobber mot fortettet og mer raus filmfestival

FOLKELIG: Tromsø Internasjonale Filmfestival har også i år lagt vekt på nærhet mellom folk og filmskapere.

FOLKELIG: Tromsø Internasjonale Filmfestival har også i år lagt vekt på nærhet mellom folk og filmskapere. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TIFF vil heller ha fulle saler enn å vokse inn i himmelen.

DEL

De deler også rausere sine gjester med publikum.

Det har aldri tidligere vært flere treffpunkt mellom publikum og regissører eller andre tilreisende gjester enn under den 21. filmfestivalen i Tromsø (TIFF), som ble avsluttet søndag. Det har vært et bevisst valg å dele regissører og andre celebre gjester med sitt publikum i størst mulig grad.

– Det er ingen vits i å trekke mange gjester hit hvis ikke de møter både presse, bransje og publikum. De fleste er veldig frustrerte hvis de ikke får møte publikum, sier festivalsjef Martha Otte.

Stiller opp

Det skal være en viktig del av festivalopplevelsen å kunne møte regissørene for de smale filmene som vises. Derfor har festivalen arbeidet mer systematisk enn noen gang med å ha introduksjoner til så mange filmer som mulig.

«Winter’s Bone»-regissør Debra Grannik har vært en av de mest etterspurte festivalgjestene. Regissøren får tirsdag vite om filmen hennes rykker opp fra shortlist til Oscar-nominasjon. Hun har introdusert sin film, svart på spørsmål etterpå, stilt opp i filmbad og diskusjoner under hele TIFF, i tillegg til å være ett av de mest ettertraktede intervjuobjektene for journalister.

Grannik tilbrakte en hel uke i Tromsø og har på sin side falt pladask for festivalpublikum i Tromsø. Torsdag kunne hun fortelle NTB at hun ville reise hjem fra Tromsø med én tanke: «Det er slike folk jeg vil lage film for. Jeg vil at flere blir som dem.»

Færre billetter

For første gang i TIFFs 21-årige historie vil de offisielle billettsalgtallene bli lavere enn året før. Dette fordi årets festival har vart i en dag mindre enn jubileumsfestivalen i fjor. De endelige salgstallene vil ikke være klare før ut i uken, men søndag ettermiddag var det løst 52.209 billetter. Arrangørene regner med at et sted mellom 10.000 og 11.000 personer har løst billett på TIFF.

Elleve hjemmekamper

Med fjorårets besøkstall i Eliteserien måtte Tromsø Idrettslag spilt elleve hjemmekamper for å selge like mange billetter som ble løst ut på TIFF fram til klokken 16.00 søndag.

Ledelsen for det som uansett er Norges best besøkte filmfestival, er ikke så opptatt av å slå seg selv hele tiden. Men de vet at det under årets festival er løst ut flere billetter enn i det mer sammenlignbare 2009.

– Det må jo flate ut en gang. Vår strategi er å dreie oppmerksomheten bort fra tall til kvalitet. Vi har lagt vekt på å utnytte kapasiteten bedre heller enn å øke det totale besøket, sier Martha Otte.

Fortettet

Det er ikke et enten eller for festivalen, og TIFF mener at fortettet stemning i en full kinosal er en kvalitet for publikum. I de offisielle besøkstallene inngår alle betalende publikum i tillegg til billettene som akkrediterte og de mange frivillige løser ut.

– Men vi regner ikke inn besøket på snøkinoen som har forestillinger på torget gjennom hele festivalen. Her vet vi at det var 2.500 besøkende, sier daglig leder og markedssjef i TIFF, Lisa Hoen. (©NTB)

Artikkeltags