Hele årets Tromsø internasjonale filmfestival, med unntak av utekinoen på Stortorget, vil foregå digitalt, skriver TIFF i en pressemelding søndag formiddag.

– Den siste ukens innstramminger i nasjonale smittevernsrestriksjoner har gjort situasjonen veldig vanskelig. Vi har derfor, med svært tungt hjerte, tatt følgende avgjørelse: Hele TIFF 2021 – med unntak av utekinoen på Stortorget – vil foregå digitalt, sier festivalsjef Lisa Hoen i pressemeldingen.

Selv om smitten i Tromsø er lav, og kommunen ser ut til å ha kontroll, ønsker ikke TIFF å bidra til en eventuell økning.

– Det er ingenting vi vil mer enn å vise film på kino for vårt trofaste publikum. Men situasjonen og tidsaspektet er dessverre blitt for utfordrende. Vi er midt i en pandemi, og liv og helse kommer først.Nå håper vi folk får TIFF-stemning hjemme i stua i stedet, sier Hoen.

Går ikke mot anbefalingene

Selv om det er lov til å ha opptil 200 personer i lokaler med fastmonterte seter, er anbefalingen fraregjeringen at alle arrangementer utsettes til etter 19. januar. Det utelukker to hele dager avfestivalen, og restriksjonene kan også bli forlenget. TIFF ønsker ikke å gå imot denne anbefalingen, skriver de.

– På vegne av styret vil jeg først og fremst berømme den jobben festivalledelsen og staben har gjort i denne situasjonen. Det gjelder for hele planleggingen av festivalen, men særlig innsatsen gjennom den siste uka. Selv om konklusjonen nå er at det ble for knapt og usikkerheten for stor, var det ikke en enkel beslutning for styret å ta. Nå får vi konsentrere oss om å lage verdens beste digitale TIFF, og ikke minst utekinoen, sier styreleder i TIFF, Kristin Røymo.

Digitalt

Allerede hadde TIFF planlagt å vise 30 av rundt 90 filmer digitalt. Nå jobbes det mot å vise atskillig flere på denne måten.

– De kommende dagene jobber vi med å avklare digitale rettigheter på flere filmer. Vi vil ikke kunne vise alle filmene vi har i programmet digitalt, men det blir uansett et solid program med kvalitetsfilm,sier Hoen.

TIFFskriver i pressemeldingen at Off screen-programmet med faglige arrangementer for publikum og filmbransje er også flyttet over til digitale plattformer. Dette gjelder blant annet Åpningskonferansen, Filmprat, Samtaler om Nord og det ene av to Sidesprang-arrangementer i samarbeid med Nasjonalmuseet. Konferansen Xn TIFF er avlyst.

– Vi er lei oss på vegne av både publikum og filmbransjen, som vi vet har gledet seg til et kulturelt lyspunkt i denne tida. Dere skal vite at vi har prøvd så lenge vi kunne å få dette til, men nå måtte vi dessverre ta avgjørelsen. Vi håper nå at folk får mange flotte TIFF-opplevelser hjemme og på utekinoen, og så får vi møtes på ordentlig i 2022!, sier festivalsjef Lisa Hoen.