Til Frankrike med Ella

Hanne Larsen

Hanne Larsen Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Først skal hun vise novellefilmen Ella på TIFF i sin hjemby Tromsø. Så tar Hanne Larsen med seg Ella til Europas viktigste kortfilmfestival i Clermont i Frankrike.

DEL

Der skal filmen ha sin internasjonale premiere i en sal som har plass til 1500 mennesker.

Kom gjennom nåløyet

- Filmen, som Nordnorsk Filmsenter sa nei til å gi penger til, er en av to norske filmer som er invitert til Clermont-Ferrand-festivalen fra 30. januar til 3. februar. Det ble påmeldt over 5000 filmer, men bare 70 ble valgt ut, sier en stolt Hanne Larsen.

- Jeg synes det er litt uforståelig og veldig trist at den ikke fikk støtte fra filmsenteret.

Filmen ble til takket være støtte fra Norsk filminstitutt ved Kalle Løchen og Storyline Studios, og er en del av talentsatsingen «Nye veier til korte filmen». Den er spilt inn i Finnmark, på Sjåholmen utenfor Hammerfest. Der var vi et lite team med et stort tidspress og uforutsigbare værforhold. Uten så erfarne produsenter og proffe og positive folk i teamet hadde det aldri gått. Vi fikk også god hjelp av mange ildsjeler i Hammerfest.

Historien er basert på en reell hendelse i Finnmark under 2. verdenskrig, mens nåtidshistorien er fiktiv. Du får ikke noe mer nordnorsk enn det. I arbeidet med filmen har jeg brukt erfaringer fra da jeg hadde sommerjobb som hjemmehjelp. Da var jeg 18-19 år gammel.

- _ Man kommer utrolig nært innpå folk når man jobber som hjemmehjelp og pleieassistent, og jeg opplevde ganske sterke ting. Både vonde, fine og direkte komiske situasjoner. Flere av disse har jeg brukt i filmen, sier Hanne Larsen.

Krigstraumer

- Også i Norge er det mange eldre damer med sterke krigstraumer, og jeg har ønsket å si noe om hva krig kan gjøre med folk.

En av Ingmar Bergmans ofte brukte skuespillere, Mona Andersson, har rollen som Ella. Hun var også med i Hanne Larsens forrige kortfilm Lille Frø. Hun takket ja til rollen før jeg hadde skrevet manus.

På verdensreiser

Både Lille Frø og Varde har vært invitert til en rekke kortfilmfestivalen rundt om i verden. Også Ella skal på en aldri så liten verdensreise etter festivalen i Frankrike. Både Dubai og USA har bestilt filmen allerede før den har hatt verdenspremiere. At både Ella, Varde og Lille Frø er på filmfestivaler rundt om i verden samtidig er så gøy, sier en strålende Hanne Larsen. Men, understreker hun, jeg gledet meg voldsomt til å komme til Tromsø og TIFF. Min samboer og jeg har tatt oss fri ei uke for å være her.

Har mer på filmbeddingen

Hanne Larsen har mer på filmbeddingen.

- Jeg er i utvikling på lengre prosjekter sammen med Norsk Filmproduksjon blant annet. Spillefilm er en prosess som kan ta flere år. Jeg ser på flere prosjekter som andre har skrevet manus til, men kjenner så smått at jeg tør å ta tak i min egen spillefilm-ide nå. Men det er en lang prosess, sier Hanne Larsen som gleder seg til Tromsø-premieren onsdag.

Artikkeltags