Terningkast 6: Sterk historie om ei sta Finnmark-kvinne

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

ELLA. Manus og regi: Hanne Larsen. Med: Mona Andersson, Maria Galkina Henriksen, Gøran Østerbøl og Helene Holm Glad. Lengde: 24 min

DEL

Hanne Larsen skuffer ikke når hun kommer med film til TIFF. Så heller ikke denne gangen, nå med en av de sterkeste historiene hun ønsker å formidle. Basert på et snev fra virkeligheten forteller hun om Ella, ei voksen sta kvinne som har opplevd krigens mareritt i Finnmark og som døyver ettervirkningene med alkohol som hun iblant betaler sine leverandører med sin kropp.

Som i filmen om «Lille Frø» viset i fjor, bruker hun svenske Mona Andersson i hovedrollen. Og hvilken rolle! Den gamle skuespilleren har ikke glemt sine kunster. Her er hun fabelaktig i rollene hvor hun tyranniserer sine hjemmehjelpere. Helt til hun støter på «kvist» i form av ei russisk kvinne.

Selv om historien er tragisk og har et bakteppe som forklarer hvorfor den gamle damen er som hun er, har filmen også en god del humor i seg. Og en slutt som både vakker. Trass i alle den stahet som bor i eneboeren, viser hun også lengsel og savn. Også dette klarer Hanne Larsen å få fram i filmfortellingen.

Historien som fortelles er viktig for å forstå hvordan krigens traumer kan herje i en mange, mange år etter at de siste bombene er falt og soldatene har trukket seg tilbake. Dette får filmskaperne fram på en meget fin måte.

Artikkeltags