Terningkast 4: Brennhett innlegg om samene

Niilas Somby, sameaktivist.

Niilas Somby, sameaktivist. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Anmeldelse av "Fjellfinnhua".

DEL

Da NRK-reporter Guro Saniola Bjerk brukte ordet Fjellfinnhua i en av sine reportasjer, fikk hun sterke reaksjoner, blant annet også drapstrusler. Det ga ideen til å lage en film om hva «folk flest» i Finnmark mener om Sametinget, Finnmarkseiendommen og samiske krav.

LES OGSÅ: Filmskaper fikk drapstrusler

Det gir et skremmende inntrykk av den usikkerheten som hersker, og den store motstanden som visstnok eksisterer i fylket mot at samene skal få mer makt og rettigheter. Ordfører Inga Lill Olsen er en av de få som på en klar og forståelig måte klargjør sin motstand mot det klasseskillet hun mener man er i ferd med å skape.

LES OGSÅ: Alt om TIFF

Sametingspresident Egil Olli slipper til med noen intetsigende kommentarer. Derimot klargjør Nils Somby, som skadet seg stygt i Alta-aksjonen, mener innføringen av en egen samisk stat er helt nødvendig.

Jeg synes dessverre at filmen er blitt overfladisk, og føler meg usikker på om personvalget er helt representativt. Selv om filmskaperen understreket at det var få som har villet eller våget å delta i filmen. Men debatt vil den skape uansett.

Artikkeltags