Lørdag arrangerer Sparebanken Nord-Norge gratiskonserten Glød for 20.000 mennesker i Tromsø sentrum til en prislapp på 20 millioner kroner, der blant andre Norges største band Karpe står på scenen.

Det skjer i forbindelse med at Sparebanken Nord-Norge gjennomfører konsernsamling for sine ansatte.

Samtidig sender banken sine ansatte ut for å gjøre dugnadsarbeid for Tromsø.

Totalt 750 ansatte i Sparebanken Nord-Norge skal bruke fire-fem timer lørdag formiddag på å gjøre en rekke forskjellige oppgaver i, rundt og utenfor Tromsø sentrum.

– Alle, fra topp til bunn, skal ut på dugnaden. Vi er en sparebank og vi er her for samfunnet. Vi bidrar til aktivitet med å låne ut penger til folk som kan skape noe. Nå kan vi også gjøre noe fysisk og bidra til frivilligheten. Det setter mange ansatte høyt og vi gleder oss veldig, sier Bengt Olsen, konserndirektør økonomi og finans i Sparebanken Nord-Norge.

– Utømmelig liste

Banken kontaktet blant annet Henrik Romsaas, friluftsrådgiver for Park, idrett og friluft i Tromsø kommune, og lurte om han ville ha flere hundre bankansatte til rådighet i fire-fem timer lørdag formiddag.

Det takket han umiddelbart ja til.

– Vi har alltid en utømmelig liste med ting som vi ønsker å få gjort, men som vi ikke har kapasitet til å rekke over. Jeg synes det er helt fantastisk at en bedrift bruker sine ansatte på dette. Det vil komme blant annet sykehjem, lag og foreninger til gode, sier Romsaas.

– Så er det er jo fint at Sparebank-ansatte fra Harstad, Bodø og Narvik kommer for å gjøre frivillig arbeid for å gjøre Tromsø vakrere, smiler han.

For ordens skyld, kommunen står for utstyr, grus, materialer og slikt. Banken med mannskapet.

De ansatte i Sparebanken Nord-Norge har en lang liste med arbeidsoppgaver som de skal gjøre lørdag formiddag.

Bare se på dette:

 • Fjerne piggtråd på Nordøya (50 personer, sammen med Helitrans)
 • Fjerne piggtråd ved Folkeparken (10 personer)
 • Rydde terreng i Tromsø Alpinpark (50 personer)
 • Legge ny grus rundt prestvannet (100 personer)
 • Lage ny sti i Doktordalen, og gruslegge denne (35 personer)
 • Kloppe i Bjørnebekken til lysløypa, som er tilpasset barn og barnevogner
 • Rengjøre busskur på Tromsøya (30 personer) Hop on-hop off-dugnad
 • Pusse og male ballbingen på Bjerkaker (20 personer)
 • Pusse og male flere friluftsbygg Kaldfjord Skole (20 personer)
 • Male og utarbeide uteareal Bygdehuset på Berg (20 personer)
 • Ferdigstille mye ute arbeid rundt Klubbhuset på Sommarøy (50 personer)
 • Mini Rabalderfestival på torget under «Frivillighet i sentrum» (40 personer)
 • Rigge stands til «Frivillighet i sentrum» for Tromsø Kommune (30 personer)
 • Servere kaffe til gjester i Tromsø (60 personer)
 • Rydde, luke og rense Tromsø sentrum (100 personer)
 • Suppeverter Virkelig (6 personer)
 • Drive Fellesverket ungdomshus for Røde Kors (8 personer)

I tillegg kommer det mest populære tiltaket blant de ansatte, ifølge forbrukerøkonom og avdelingsleder Linda Tofteng Eliassen. Hundre ansatte skal ut til fem sykehjem for å underholde med sang og musikk, samt gi håndmassasje og manikyr, i tillegg til å lage nye blomsterbed, rydde, plukke søppel og klippe hekk.

– Det er stasoppdrag og veldig populært blant de ansatte. Stein Vidar Loftås (kommunikasjonsdirektør) skal blant annet spille gitar og synge, smiler Linda Tofteng Eliassen.

Det gleder Sol Andreassen, trivselskoordinator ved Otium.

– Jeg så for meg at vi fikk to-tre, nå får vi 13 personer bare dit. Det er alltid en jobb som ikke blir gjort. Det å få ekstra hender inn er fantastisk.

– Betyr mye

Tofteng Eliassen sier dette er en viktig dag for Sparebanken Nord-Norge.

– Vi skal ikke kimse av frivillighet. Dette betyr mye for de ansatte. Folk som driver dugnad er lykkeligere enn andre mennesker. Det er aldri problemer med å få folk til å stille opp, nettopp fordi det betyr noe for tilhørighet og at man gjør noe som blir veldig synlig, sier Tofteng Eliassen.

Sparebanken har fått mye kritikk for Glød-arrangementet, blant annet for å bruke et eventbyrå fra Oslo og kaoset som oppsto da billettene ble lagt ut.

Tofteng Eliassen understreker at dugnadsjobbingen ikke er et tiltak for å bedre omdømmet etter kritikken.

– Vi har jobbet dugnad som dette på alle de andre stedene vi har gjennomført konsernsamling. I Harstad i 2018. Tidligere har vi også gjort dette i Bodø og Alta, sier hun.

Spares for dyrt arbeid

Tromsø kommune er veldig glad for hjelpen. Kommunen begynte i 2011 med å fjerne piggtråd fra Varden og Folkeparken. Nå får de endelig en løsning på problemet.

– Det måtte en stor bank til, sier Henrik Romsaas.

De bankansatte får piggtråden over i sekker, så henter Helitrans det ut, før Metallco plukker det opp mandag.

– Vi har fått en lav pris med Helitrans og Metallco. Jeg synes det er kult med Tromsø at folk bidrar og stiller opp på dugnad. Dette er et prakteksempel, sier Romsaas.

Et av de mest brukte tur- og transportområdene i Tromsø forbedres også.

100 personer skal legge 220 tonn grus fordelt på seks centimeter tykt lag i 1,3 kilometer rundt Prestvannet.

– Vi har prøvd å finne de mest driftige, som har gjort noe liknende før til de ulike oppdragene, smiler Linda Tofteng Eliassen.

– Jeg har en lang liste med ting vi ønsker å få gjort. Nå får vi faktisk gjort det. Mye av det vi skal gjøre er dyrt arbeid som må gjøres for hånd, hvis vi skulle gått inn med entreprenører. Bare turveien rundt Prestvannet er et kjempeløft, sier Henrik Romsaas.

– Sjuskete noen plasser

24.september er arrangeres Frivillighet i sentrum, der Tromsø kommune har invitert alle lag og foreninger til å lage stands i Storgata.

– Vi har sagt at vi kan hjelpe med å rigge dette. Det er snakk om bord og stoler, og det ser ut som vi må sette opp noen telt. Så nå sitter ikke folk å signerer på utlån, men ser på youtube hvordan man monterer telt, humrer Linda Tofteng Eliassen.

100 ansatte er satt av til Tromsø sentrum, og skal rydde, luke og rense i bybildet.

– Vi har prøvd lenge å få dette til, men er bare to ansatte i Tromsø sentrum AS. Vi har en bydriftsavdeling i kommunen som jobber iherdig, men det er til syvende og sist ikke deres ansvar å luke ugress på gårdeiers eiendom. Nå får vi endelig satt planen til livs og får hjelp til å rydde opp i sentrum, sier Shilan Ghadani.

Det mener hun det er stort behov for.

– Vi har en fantastisk by, men det kan se litt sjuskete ut noen plasser. Ringvirkningene og sporene som etterlates lørdag er enorme, sier Ghadani.

Dugnadsjobben foregår også utenfor Tromsø.

– Vi skal til Sommarøy og pusse opp forsamlingshus der, og fikse på skolen i Kaldfjord. Vi sprer oss ut, og det legges ned to årsverk i løpet av denne dagen, sier Bengt Olsen.