Gå til sidens hovedinnhold

Trio fra Tromsø imponerte under EM

Artikkelen er over 5 år gammel

I det nylig avsluttede EM for ungdom stilte Norge med en kontingent på 22 spillere. Hele fire av disse var fra Tromsø. Mesterskapet ble avholdt i kroatiske Porec, som ikke er så langt unna Tromsøs vennskapsby Zagreb. Tromsøspillerne hadde ikke fredelige hensikter over brettet og spesielt to av dem gjorde seg bemerket.

Monika Machlik (17) spilte i klassen «jenter under 18 år» og hadde før siste runde en reell mulighet til medalje. Dessverre ble det tap, men 5,5 poeng på ni runder og en sterk 8. plass er likevel høyt over forventet. Tvillingsøsteren Edit scoret også bra med sine 5,0 poeng.

I den «åpne klassen under 14 år», tok også Tor Fredrik Kaasen (13) 5,0 poeng og gjorde en svært god turnering. Han var rask ute av startblokka og etter tre innledende seire ledet han sensasjonelt hele klassen. I fjerde runde stod han en stund til klar vinst, men gjorde et feiltrekk og tapte forsmedelig.

Det er ikke lett å komme seg etter slikt, og i neste runde mot den høyt rankede George Stoleriu fra Romania, ble det kun spill mot et mål, det norske. Men Tor Fredrik er en fighter og i diagramstillinga har han som sort akkurat spilt det lure trekket 50…Lc6.

 

Hvit har flere trekk som vinner. Det beste er nok å ta seg tida til forsvarstrekket Te3, hvoretter det blir vanskelig for sort å forsvare seg mot trusler som hxg6 og h6. Hvit spilte imidlertid det grusomme 51 hxg6 og ble umiddelbart kontret i senk med 51…Dh3+. Det følger nådeløst matt på g2 i neste trekk.

Fortvilende for hvit, men så lunefull kan sjakken være. Noen ganger er den som å vinne etter å ha ligget under 0-3 til pause, mens den andre ganger føles som å ha forvekslet kaffekoppen med en gretten klapperslange.

Fremfor alt understreket Tor Fredrik et av sjakkthøvdingen Savielly Tartakowers berømte sitater: «Ingen har noensinne vunnet et sjakkparti ved å gi opp».

 

Kommentarer til denne saken