Test av koronavaksine stoppes etter mulige alvorlige bivirkninger

Av
DEL

Testingen av legemiddelgiganten AstraZenecas koronavaksine er satt på vent etter at en testperson i Storbritannia har fått en potensielt uforklarlig sykdom.

Fase 3-testingen av vaksinen, som utvikles av AstraZeneca og University of Oxford på ulike steder i USA, ble satt på vent etter en gjennomgang av vaksinetestingen, skriver nyhetsnettstedet Stat.

AstraZenecas koronavaksine er i inne i den siste testfases. Vaksinen testes i fase 3 i USA og i fase 2 og 3 i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika.

Selskapet ga ingen videre informasjon om hva slags symptomer som testpersonen har fått, men en talsmann for AstraZeneca beskriver pausen som en «standard rutine som må gjøres når det oppdages en potensielt uforklarlig sykdom i en test».

AstraZeneca regnes som en av de fremste kandidatene til å utvikle en covid-19-vaksine, og EU-kommisjonen har inngått avtale med legemiddelselskapet. Samarbeidet også vil gjelde Norge, opplyste regjeringen i midten av august.

Midlertidig stans i større medisinske studier er ikke uvanlig, og undersøkelse av alvorlige eller uforklarlige virkninger er en nødvendig del av testingen. AstraZeneca peker på problemet kan være en tilfeldighet siden sykdom kan oppstå hos personer som deltar i en slik studie.

– Vi jobber med å framskynde gjennomgangen for å redusere den mulige innvirkningen på testperioden, heter det i uttalelsen fra legemiddelselskapet.

(©NTB)

Artikkeltags