UD advarer mot å reise hit: - Jeg tenker ikke på at dette kan være terror

I EGYPT: Tromsø-blogger Therese Charlotte Margrethe Nielsen (20) er i Sharm el-Sheikh i Egypt på ferie. Samtidig advarer UD nordmenn mot å reise til Sinai-halvøya etter at et russisk passasjerfly styrtet forrige lørdag.

I EGYPT: Tromsø-blogger Therese Charlotte Margrethe Nielsen (20) er i Sharm el-Sheikh i Egypt på ferie. Samtidig advarer UD nordmenn mot å reise til Sinai-halvøya etter at et russisk passasjerfly styrtet forrige lørdag. Foto:

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Tromsø-blogger Therese Charlotte Margrethe Nielsen (20) føler seg trygg i Sharm el-Sheikh.

DEL

Ikke gå glipp av noe! Få tilgang til Nordlys+ her

Forrige lørdag mistet 224 mennesker livet da et russisk charterfly styrtet like etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøya i Egypt.

Nøyaktig en uke senere oppdaterte Utenriksdepartementet (UD) sine råd for reisende til Sinai-halvøya.

«Inntil situasjonen er nærmere avklart frarådes også ikke-nødvendige reiser til Sharm El Sheikh», heter det på UDs nettsider.

Innstilte flyvninger

Den norske turoperatøren Amisol har også innstilt sine reiser til Sharm el-Sheikh. SAS har også avlyst sine planlagte flyvninger dit.

Samtidig oppholder det seg ifølge NTB 141 nordmenn i området - blant dem den populære Tromsø-bloggeren Therese Charlotte Margrethe Nielsen.

Hun ser likevel ingen grunn til å føle seg utrygg, forteller 20-åringen til Nordlys.

- Jeg tenker ikke så mye på at det er farlig å oppholde seg her. Det virker ikke som om noe har skjedd, alt er normalt, sier Nielsen på telefon fra Egypt.

- Tenker ikke på terror

Dagene har gått til å ri på kamel, kjøre firehjuling, drikke te hos beduiner, bade og ligge i solen, kan en lese på Nielsens blogg.

Samtidig har hun selvfølgelig fått med seg hva som skjer i landet.

«Ser mange er bekymret for om vi kommer oss hjem siden SAS har stoppet flyvningene sine til Sharm el Sheikh», skriver Nielsen i et blogginnlegg.

«UD har ikke frarådet å reise hit og det er ikke sikkert at det er terror som er årsaken til den nylige flystyrten», skriver hun videre.

Det var imidlertid før UD oppdaterte sine reiseråd. Bakgrunnen er at flykrasjen for en uke siden kan ha blitt forårsaket av nettopp en bombe.

- Jeg tenker egentlig ikke så mye på at dette kan være terror, sier Nielsen.

Bekymret for luftsikkerhet

Bakgrunnen for at UD nå fraråder å reise til Sinai-halvøya og Sharm el-Sheikh, er flysikkerheten.

- Dette er en situasjon vi har fulgt tett. Det kommer stadig fram opplysninger knyttet til luftfartssikkerheten. På bakgrunn av dette har vi valgt å endre reiserådet til det blir mer klarhet om dette, sier pressekontakt i UD Kristin Enstad til NTB.

Hun understreker at reiserådet skyldes bekymring for flysikkerheten, ikke opphold i Sharm el-Sheikh i seg selv, som fortsatt anses som trygt.

I mellomtiden fortsetter etterforskningen av flystyrten. Eksperter jobbet lørdag fortsatt med å samle inn informasjon om flystyrten og det er for tidlig å konkludere, sa lederen for den tekniske etterforskningen, Ayman al-Muqaddam, på en pressekonferanse i Kairo, skriver NTB.

Både amerikanske, britiske og franske myndigheter har sagt at flystyrten kan ha vært forårsaket av en bombe på flyet. De baserer seg både på prat som er fanget opp på sosiale medier, og lyden på taleregistratoren.

Kan være IS-opprørere

Natt til lørdag dukket det opp nye lekkasjer fra amerikansk etterretning. Kilder sier til NBC News at de avlyttet IS-tilknyttede opprørere i Egypt, som i samtaler med IS-ledere i Syria skal ha skrytt av å ha forårsaket styrten.

- Det er tydelig at de feiret, sier en anonym embetsmann til NBC.

Egyptiske og russiske myndigheter, som har ansvaret for granskingen av styrten, har så langt vært ytterst forsiktige i sin omtale av flykatastrofen og advart mot forhastede slutninger, skriver NTB.

Artikkeltags