Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen møtte Skarsfjord en rekke ganger, først og fremst i fotballsammenheng. Han hadde ikke fått nyheten om Skarsfjords bortgang da Nordlys pratet med ham onsdag ettermiddag.

– Jeg var klar over at han hadde vært syk en stund, men ikke at han var gått bort. Det var en fryktelig kjedelig beskjed å få, sier Eggen til Nordlys, samtidig som han trekker pusten.

– Det kommer en del minner nå, og det er utelukkende gode minner. Jeg må sende kondolanser til Rune (Skarsfjord, sønn, journ.anm.) som jeg personlig kjenner veldig godt, og resten av familien hans.

Eggen og Skarsfjord ble kjent for mange år siden, eller «en mannsalder siden», som Eggen sier.

– Jeg ble først og fremst kjent med ham da han studerte i Trondheim og spilte for Kvik. Vi skulle gjerne hatt han til Rosenborg da, men det ble det ikke noe ut av, sier Eggen til Nordlys.

– Han var en godfot-taktikker av rang

– Som trenere ble vi gode venner, og jeg må bare si at han var en dyktig fagmann, og hadde alle forutsetninger for å være en god fotballtrener. Han hadde spilt på et bra nivå selv, hadde god trenerutdanning og var en god person. Han har hatt en stor betydning for norsk fotball, og nordnorsk fotball spesielt, skryter den tidligere RBK-treneren, som også ble kjent med Skarsfjord utenfor fotballbanen.

– Vi hadde et godt personlig forhold. Sønnen hans kom jo til Rosenborg som trener, og vi hadde i grunn en lik bakgrunn, jeg og Terje. Vi trivdes godt i samvær med hverandre, både faglig og privat.

Selv om de i hovedsak møttes i fotballsammenheng, var tonen så god at Eggen har vært på besøk hos Skarsfjord i Narvik.

– Vi bodde jo et stykke fra hverandre, men da vi møttes var det alltid hyggelig. Jeg har vært på besøk hos ham i Narvik, og han har vært hos oss, så det er ingen tvil om at han var en god person.

– Han var en godfot-taktikker av rang, og det er den beste honnøren jeg kan gi, sier Nils Arne Eggen til Nordlys.

– Da vi vokste opp, visste alle hvem Terje var

– Jeg ble veldig trist da jeg hørte det, for Terje var en person som betydde mye for meg, sier Thomas Hafstad til Nordlys.

Både Terje Skarsfjord og Hafstad vokste opp i Narvik, og da Hafstad begynte sin spillerkarriere var Skarsfjord en sentral skikkelse i byen.

– Da vi vokste opp, visste alle hvem Terje var. Han var en sterk stemme der, og hadde veldig stor respekt. Jeg hadde han som trener i Mjølner, og han var viktig for at jeg kom opp på A-laget der, og han bidro også sterkt til at jeg tok neste steg, og dro til Tromsø, minnes den tidligere TIL-spilleren.

Skarsfjord tok etter hvert over Tromsø ILs A-lag, og duoen ble gjenforent i «Nordens Paris».

– Han kom jo etter, og sammen tok vi cupgull i 1996. Det har verken jeg eller Terje gjort før eller siden, så det er noe vi satt veldig, veldig høyt.

– Det at vi fikk oppleve det sammen, det er et sterkt minne. Selv så mange år etterpå, forteller Hafstad til Nordlys.

– Han behandlet alle rettferdig

Blant alle fotballtrenerne Hafstad har hatt, er det ingen han setter høyere enn Skarsfjord.

– De fleste kjenner ham fra mediebildet som fotballtrener, og den siden kjenner jeg godt selv. Han var veldig sterk fotballfaglig, men samtidig var han en pedagog. Han hadde et «røft» ytre som fotballtrener, men samtidig var han god med mennesker.

– Jeg har hatt mange gode trenere, men Terje er den beste jeg har hatt, uten tvil, sier Hafstad.

I 2003 var Hafstad og Skarsfjord igjen sentrale da TIL berget plassen i eliteserien i med en scoring på overtid i siste serierunde.

– Avslutningen hans som trener var jo på en måte perfekt, da vi klarte det i siste sekund, bokstavelig talt. Han hjalp oss med å berge plassen, og det er et øyeblikk og minne som står veldig høyt.

– Terje hadde en sterk posisjon i byen, ikke bare blant dem som jobbet med ham på fotballsiden. Også byen trykte ham til sitt bryst allerede fra første sesong, og han hadde stor respekt i alle kretser han vanket i. Og det var mange, sier Hafstad.

– Jeg har brukt mange superlativer, men han var en fair person, og godt likt. Selv om jeg kjente ham måtte jeg prestere for å holde plassen på laget, og han behandlet alle rettferdig. Selv da han hadde sin egen sønn på laget behandlet han alle likt, og det er jeg veldig imponert over, sier Hafstad om Terje Skarsfjord.

– Mer enn et trener-spiller-forhold

Steinar Nilsen hadde Skarsfjord som trener to ganger, og trekker også frem egenskapene han hadde utenfor banen.

– Det er en trist dag. Terje var en usedvanlig kunnskapsrik og jovial mann, som jeg hadde mange samtaler med. Og det var ikke bare om fotball, men også viktigere ting her i livet. Det var noe jeg satte veldig pris på.

– Han og kona Rita var også og besøkte meg mens jeg var i Napoli, så det var mer enn et trener-spiller-forhold. Også da jeg gikk trenerveien, var Terje en mann jeg kunne stole på i samtalene og hente gode refleksjoner fra.

– Jeg satte ham veldig høyt og det var jo ekstra hyggelig at vi vant noe sammen også med cupgullet i 1996. Han var med profesjonalisere TIL, han stilte krav til både internt og eksternt, sier Nilsen til Nordlys.

– Jeg støtter deg uansett

Ole Martin Årst kom tilbake til TIL i 1996, etter et utlån til Sogndal forrige sesong. Han mener Skarsfjord var helt avgjørende for at han fikk den utviklingen han fikk.

– Jeg kom fra et utlån i Sogndal, og skulle virkelig bevise at jeg kunne etablere meg på et eliteserielag. Og det at Terje var trener da, det var helt avgjørende for meg og min karriere. Han var helt fantastisk viktig for meg. Han var ikke den strenge og autoritære trenertypen, han vektla de personlige egenskapene og viktigheten av å se personen og ikke bare spilleren, forteller Årst til Nordlys.

Også Årst trekker frem Skarsfjord personlige egenskaper, kombinert med faglig dyktighet.

– En ting er at han som fotballtrener var en av landets aller fremst i mange år, men han var også med på å utvikle andre trenere. Han hadde noen fantastiske medmenneskelige egenskaper, og personlig hadde jeg en enorm tillit og trygghet til ham. Han var anerkjent og en respektert person, og

– Jeg husker den enorme respekten jeg hadde for han som trener, men samtidig den fine måten han behandlet oss spillerne på. Han var opptatt av hvordan vi hadde det, og hadde et særdeles godt forhold til alle.

Årst scoret et av målene i cupfinalen i 1996. Da han kom tilbake til Tromsø i 2003, i sesongen som huskes best for den minneverdige avslutningen på sesongen, var Skarsfjord også trener.

– Da jeg i 2003 valgte å stå over den siste serierunden for å delta på fødselen støttet Terje meg. Han mente at det kun var jeg som kunne ta en beslutning på hva som var rett og galt, men han var veldig tydelig: «jeg støtter deg uansett», sa han, og det forteller alt om hvilken person han var, forteller Ole Martin Årst.

Hylles på Twitter:

Flere kjente fotballpersonligheter har delt sine kondolanser på Twitter:

Jan Åge Fjørtoft:

Lars Tjærnås:

Ole Martin Årst:

Per-Jarle Heggelund:

Mohammed Ahamed:

Isberget: