Skistadion blir over dobbelt så dyr som planlagt: - Ekstremt komplisert sak

I HEMMELIG MØTE: Jarle Heitmann og Erlend Bøe

I HEMMELIG MØTE: Jarle Heitmann og Erlend Bøe

Artikkelen er over 2 år gammel

Den nye skistadion på Templarheimen blir mer enn dobbelt så dyr som planlagt.

DEL

- Dette er en meget alvorlig sak. Den er komplisert. Det er alt jeg kan si nå, sier gruppeleder Erlend Bøe (H)

Han og resten av formannskapet satt torsdag formiddag i et to timer langt, hemmelig møte.

Der fikk det høre at byggingen av nytt skistadion på Templarheimen blir betydelig dyrere enn rammen som kommunestyret har satt på 37,5 millione. Den nøyaktige summen er ikke klar, men de totale kostnadene i prosjektet kan havne på mellom 80 og 100 millioner kroner. Årsaken er at prosjektet har blitt langt mer komplisert enn først forutsatt, skriver kommunen i ei pressemelding.

- Uheldig situasjon

– Dette er en meget uheldig situasjon, som vi tar på største alvor. Vi jobber for fullt med å få oversikt over den endelige kostnaden. Siden det er flere oppdragstakere i prosjektet, jobber vi også med å finne riktig fordeling av ansvar. Vi er i forhandlinger og har også varslet erstatningskrav knyttet til innleid prosjektering og prosjektledelse, sier avdelingsdirektør for kultur og idrett, Bjarte Kristoffersen.

Tromsø kommune har hevet kontrakten med innleid prosjektleder for byggingen av nytt skistadion.

– Etter vår vurdering skulle prosjektet vært stanset for lenge siden av de som er innleid for å styre prosjektet. På den måten kunne kommunen fått en reell mulighet til å gjøre grep og omprosjektere for å hindre at det ble dyrere enn det kommunestyret har vedtatt. I stedet fortsatte arbeidet, uten at kostnadsøkningen var forankret hos oss som byggherre, sier Kristoffersen.

Møtte på fjell

Utfordringene er etter det Nordlys erfarer uventede grunnforhold. Under gravingen har man støtt på fjell der man hadde ventet langt mykere substans.

Dette har medført behov for sprengning, og det meste av disse arbeidene skal allerede være gjennomført.

Men etter det Nordlys forstår er det full krangel om hvem som skal ta regninga. Kommunen mener de har alt sitt på det tørre, og vil sende regninga videre til andre.

Arbeidet på Templarheimen har vært stanset en periode. Målet er fortsatt at arbeidet skal være ferdig til vinteren kommer. Dette arbeidet vil bli fulgt meget tett opp av administrasjonen.

– Vi jobber for å få en snarlig oppstart av arbeidet og unngå at skiidretten blir skadelidende, sier Kristoffersen.

I ordfører Kristin Røymos sykefravær var det varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) som ledet formannskapet.

- Ekstremt komplisert

- Dette er en ekstremt komplisert sak. I møtet var det mange forhold som ble belyst. Jeg vil ellers vise til pressemeldinga som skal sendes ut, sier Aarbakke.

Kommunen har tidligere lovet at stadion skal stå ferdig før snøen kommer. Det kan ikke Aarbakke garantere nå.

- Stadion skal være ferdig så snart som mulig. Om det kommer snø i oktober, kan det bli vanskelig. Men vi føler et betydelig press for å få en skistadion på plass, sier Aarbakke.

Formannskapet vedtok i dag følgende:

* Administrasjonssjefen gis fullmakt til å fullføre prosjektet og komme tilbake til eventuelt behov for økt finansiering etter fullført prosjekt og eventuell erstatning fra de innleide aktørene i prosjektet.

* Administrasjonssjefen involveres og skal følge opp prosjektet i detalj i forbindelse med fullføringen av prosjektet.

* Formannskapet gis fortløpende informasjon fra administrasjonssjefen vedrørende utviklingen i gjennomføring av ski- og skiskytterstadion.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken