Det varer kanskje bare et eller to ring før det blir stille på telefonen. Men det ubesvarte anropet gjør mange nysgjerrig: Hvem er det som ringer meg fra utlandet?

Svaret er sannsynligvis: Svindlere.

Mest sannsynlig er de nemlig utsatt for svindelforsøket som kalles «wangiri-anrop». Selve ordet «wangiri» betyr «ring og kutt» på japansk, og kan sammenlignes med «ring på og spring»-leken fra barndommen.

LES OGSÅ: Dette skulle vært en iPhone til verdi av 6000 kroner

Bare at her kan det gå penger tapt.

– Wangiri er telefonsvindel hvor hensikten til svindlerne er å få den som ringes til å ringe tilbake. Numrene det ringes fra er ofte det som kalles høykostnummerserier i utlandet, og dermed tjener svindlerne gode penger på å bli ringt tilbake til. Dette er årsaken til at svindlerne ofte legger på før anropene rekker å bli besvart, fortalte kommunikasjonsrådgiver i Chess og Telia, Kristian Fredheim til Haugesunds Avis for en liten stund siden.

LES OGSÅ: Med denne e-posten kan bankkontoen din tømmes

Mange ringer opp

Den siste tiden har flere i Tønsberg-området fått slike oppringinger på mobilene sine. I helgen har det spesielt vært anrop fra Marokko som har herjet.

Måten svindlerne utfører wangiri-anropene på, er at de plukker ut nummerserier og følger nummerserien fra start til slutt. Eksempelvis starter de på tlf. 470 00 001 og fortsetter med 470 00 002, 470 00 003 og så videre.

Svindlere bruker en datamaskin som kan ringe opp flere tusen numre i minuttet.

– Slike anrop er ikke farlige og gir ingen kostnader for kunder. Kostnader påløper kun hvis man ringer opp igjen til disse numrene, opplyser Fredheim om.

– Dessverre er det slik at denne svindelen fortsatt fungerer, i og med at mange ringer tilbake til disse numrene idet de ser et ubesvart anrop på sin telefon. Og så lenge noen ringer tilbake, vil svindlerne se inntjeningspotensial i å drive med denne typen svindel, legger han til.

LES OGSÅ: Marit (71) blir nedringt av ukjente, utenlandske numre: – Det begynner å bli ekkelt (+)

Vil vekke nysgjerrighet

Også Telenor advarer mot wangiri-svindel.

– Svindlere bruker en datamaskin som kan ringe opp flere tusen numre i minuttet, og lar det ringe kun en gang før samtalen automatisk avbrytes. Dette gjør at mottakeren får et tapt anrop på telefonen sin. Målet er å vekke nysgjerrighet og at offeret ringer tilbake for å finne ut av hvem som ringte. Det er da svindlerne tjener penger fordi nummeret som det ringes til er forskjellige typer teletorgnumre, med skyhøye takster, advarer de på sine hjemmesider og legger til:

– Vårt råd er; ikke ring tilbake når ukjente utenlandske numre har ringt deg. Det er for øvrig en myte at det kan takseres for innkommende anrop på mobilen. Så lenge kundene befinner seg i Norge vil man aldri bli belastet for innkommende anrop, opplyser Telenor.

Generelle råd i forbindelse med Wangiri-anrop

  1. Ikke svar hvis du får anrop fra ukjente utenlandske nummer.
  2. Aldri gi personopplysninger eller innloggingsinformasjon til noen over telefon. Spesielt hvis det er oppringning fra ukjent utenlandsk nummer.
  3. Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg.
  4. Gjør et nummersøk på 1881 eller Google. Det finnes også flere «telefonterror»-sider på internett med oversikt over useriøse nummer.
  5. Hvis du oppdager misbruk eller svindel, ta kontakt med kundeservice hos din leverandør så kan de ofte være behjelpelige.
  6. De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre.
  7. Hverken Microsoft eller andre PC-leverandører kontakter kunder over telefon. Bare legg på.