Få tilgang til alt innhold på Nordlys - åtte uker for kun 99,-.

Tirsdag fikk hun som en av de første i den lille bygda i Tromsø kommune fiberkabel inn i stua. Bredbåndsutbyggingen i Oldervik markerer starten på siste trinn av satsingen til 130 millioner kroner som skal gjøre Tromsø kommune fulldigitalisert.

Edith Jacobsen er pensjonert kjemiingeniør og bruker mye tid på nettbrettet. Hun setter pris på at hun nå får mer fart og forutsigbarhet.

Skredutsatt bygd

- Jeg bruker det, som folk flest, mest til tull. Jeg er mye på Facebook, men bruker det også til nettbank og slike ting, forteller 62-åringen.

Tidligere denne uken fikk hun besøk av tromsøordfører Kristin Røymo for å markere bredbåndsutbyggingen.

- Det er greit det, at politikerne kommer seg ut i distriktet og ser på veiene og de rasfarlige områdene også, legger Jacobsen til.

Oldervik er en utsatt bygd om vinteren, som fort kan bli isolert på grunn av snøskred. Jacobsen gleder seg over forutsigbarheten som det nye bredbåndet representerer.

- Vi hadde trådløst nett her før. Det gikk på et vis, men det var tidvis dårlig kapasitet da mange var på nettet samtidig. Det var også periodevis ustabilt, forteller hun.

Utvidelse i 2017

I 2004 åpnet Hans Ivar Pedersen fiskemottak i Oldervik. I dag omsetter bedriften for mellom 20 og 25 millioner kroner i året. Rundt 25 båter er tilknyttet mottaket, som leverer fisk til Sør-Norge, Sverige og resten av Europa.

- Vi er 100 prosent avhengig av et stabilt nett. Vektene, printerne, dataterminalene – alt skal ha nett. Fraktbrev og pakkelister skal sendes elektronisk til dem som har kjøpt fisken. Vår virksomhet er i dag fordelt på tre forskjellige bygg. Hvis vi ikke har nett, har vi ingen kontakt mellom lokalitetene.

- Tidligere når det har vært nettproblemer, har det gjerne gått en til to dager før det er blitt ordnet, forteller Pedersen til Nordlys.

Takker Tromsø kommune

Han mener ordfører Kristin Røymo og Tromsø kommune fortjener en stor honnør for bredbåndsatsingen i distriktene.

- Jeg er veldig tilfreds med jobben kommunen har gjort. Bredbånd er nærmest blitt et folkekrav, og uten kommunens hjelp ville denne utbyggingen aldri skjedd i Oldervik.  Tromsø kommune fortjener skyt for det de har fått til, sier Pedersen.

- Tromsø kommune er en kjempestor kommune som består av 2500 kvadratkilometer omland. Det bor folk ytterst i vest og innerst i øst. Alle i Tromsø kommune må være koblet på et digitalt nett som er stabilt. Noe annet er ikke et alternativ, sier tromsøordfører Kristin Røymo til Nordlys.

Fiber også for hyttefolket

Innen 2017 skal også Ullsfjord, Lakselvdal, Ramfjord, Andersdal, Røsnes, Ytre Kårvik og den delen av Rebbenesøy som tilhører Tromsø kommune bli koblet på. Da vil bredbåndsdekningen i Tromsø være over 99 prosent, opplyser kommunen.

Det er Telenor som står for denne delen av utbyggingen, en kontrakt på 32 millioner som skal gi fiber til alle fastboende i disse områdene.

- Dette fibernettet er det ypperste som finnes, og vil i uoverskuelig fremtid være den løsningen som leverer den beste form for bredbånd, forteller prosjektleder Hans-Petter Ljunggren i Telenor.

Han forteller at også hyttefolk vil kunne nyte godt av utbyggingen etter hvert.