- Har aldri vært bedre nivå og bredere i toppen på herresiden i norsk langrenn

LANGT FREM: Karl-Gunnar Skjønsfjell (t.h) sammen med Thomas Alsgaard (t.v) etter Skjønsfjells sjetteplass i verdenscup på Beitostølen i 2000. - Ble jeg slått med ett minutt og 20 sekunder av Alsgaard var jeg topp ti, garantert. Snorri Einarsson ble slått med samme tidsdifferanse av Martin Johnsrud Sundby på Beitostølen, og ble nummer 39. Det sier alt om bredden og nivået i norsk herrelangrenn i dag, sier Skjønsfjell.

LANGT FREM: Karl-Gunnar Skjønsfjell (t.h) sammen med Thomas Alsgaard (t.v) etter Skjønsfjells sjetteplass i verdenscup på Beitostølen i 2000. - Ble jeg slått med ett minutt og 20 sekunder av Alsgaard var jeg topp ti, garantert. Snorri Einarsson ble slått med samme tidsdifferanse av Martin Johnsrud Sundby på Beitostølen, og ble nummer 39. Det sier alt om bredden og nivået i norsk herrelangrenn i dag, sier Skjønsfjell. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bedre økonomi i norsk langrenn gjør at flere satser mer enn noen gang. Det gir tøffere vei frem for de nordnorske håpene, sier Team Nord-Norge-trener Jostein Vinjerui og tidligere elitekretslagstrener Karl-Gunnar Skjønsfjell.

DEL

De norske løperne tok 17 av 18 pallplasser under forrige helgs verdensuprenn på Lillehammer, kun på herresprinten klarte russeren Alexej Petukhov å blande seg inn i den norske dominansen. På den avsluttende jaktstarten var det fem nordmenn øverst på resultatlista, blant annet altagutten Finn Hågen Krogh, som ble nummer to bak suverene Martin Johnsrud Sundby.

Team Nord-Norge-trener Jostein Vinjerui og tidligere elitekretslagstrener i Troms, Karl-Gunnar Skjønsfjell, mener nivået i toppen av norsk herrelangrenn aldri har vært bedre og bredere.

- Det har aldri vært så mange som trener så bra i Norge før. Det blir det resultater av. Kvaliteten på det som blir gjort er mye høyere enn det har vært tidligere, og det er flere som gjør det, sier Jostein Vinjerui.

Karl-Gunnar Skjønsfjell, som gikk verdenscup for Norge i sin aktive karriere, gir et eksempel som illustrerer situasjonen godt.

- Hvis jeg ble slått med ett minutt og 20 sekunder av Thomas Alsgaard på en 15 kilometer rundt 2000-tallet, så var jeg garantert blant de ti beste. Snorri Einarsson ble slått med samme tidsdifferansen på Beitostølen av Martin Johnsrud Sundby 22.november. Han ble nummer 39. Det er ikke allverden til plassering, men han gikk et bra skirenn. Det er bare å se på tiden. Og det sier det meste om bredden i norsk herrelangrenn i dag, sier Karl-Gunnar Skjønsfjell.

- Norge dominerer langrennssporten kolossalt. Og vi trener tydelig best i verden. Det er bra for Norge, men ikke helt bra for skiidretten internasjonalt at en nasjon dominerer så veldig. Langrennssporten er ikke stor internasjonal, men den er stor i Norge. Og langrenn er den sporten i Norge der de norske utøverne holder høyest internasjonalt nivå i sin idrett, sier Skjønsfjell.

Vinjerui tror også at den norske dominansen vil reduseres utover sesongen.

- Løpere fra andre land, som Frankrike, Tyskland og til dels svenske, vet at de skal til VM. Dermed blir sesongopplegget annerledes. Norske løpere som har et mål om å gå VM må vise seg frem på denne tiden av året. Det gjør at mange av dem er i veldig god form nå. For eksempel i helgen, da Sjur Røthe jublet for tredjeplassen sammenlagt på minitouren. Han mente det gjorde at han slipper å gå Tour de Ski, og det stemmer sikkert, Da får han forberedt seg til VM med mye større ro, sier Vinjerui.

- Bedre økonomi

Duoen tror den enorme bredden og kvaliteten skyldes bedre økonomi i norsk langrenn.

- Vi har neppe flere talenter enn vi har hatt før, men det er mer penger i norsk langrenn i dag, som gjør at flere har mulighet til å satse. Flere driver kun på med langrenn, gjennom satsingslag, private lag, i tillegg til at norsk privatøkonomi generelt er blitt bedre. Det gjør at mange foreldre har råd til å la sin sønn satse for fullt og betale for livets opphold. Når mange gjør det, og vier livet sitt helt og holdent til langrenn, så blir nivået også høyere. Det er løpere i dag som satser fullt på langrenn og ikke gjør noe annet, men som ikke blir bedre enn nummer 80 og 90 i NM, sier Karl-Gunnar Skjønsfjell.

- Mer penger i systemet gjør at flere kan satse. Bare på regionslagene, som Team Nord-Norge er en del av, er det 40 løpere. I tillegg er det private lag som Team United Bakeries og Team Leaseplan. Når mange kan satse for fullt, så blir det gode resultater også, sier Jostein Vinjerui.

- Må ta steg for steg

Snorri Einarsson, Rolf Einar Jensen, Håkon Mikalsen og Morten Harjo Pettersen skal i aksjon for Team Nord-Norge i Skandinavisk Cup denne helgen. Konkurransen om å nå opp stopper ikke motivasjonen.

- Guttene gjør en solid jobb. Det har aldri blitt trent så bra og så mye som de gjør nå. De vet hva som skal til, men det må skje steg for steg. Man kan ikke ta for store jafs i forhold til treningsmengde. Bare se på Martin Johnsrud Sundby, som har trent mye gjennom mange år. Han er 30 nå, og fått uttelling for all treningen han har lagt ned. Han trenere 1150 timer i året. Det er grådig mye, sier Jostein Vinjerui.

Karl-Gunnar Skjønsfjell mener det må legges enda bedre til rette, om nordnorske løpere skal lykkes.

- Tilbudet Team Nord-Norge har i dag er veldig bra, men skal man beholde de beste løperne i Nord-Norge, så må det legges enda bedre til rette. Det er noe som er feil når Snorri Einarsson må bo hjemme hos foreldrene i en alder av 28 år, for å kunne satse for fullt. Da er noe feil. Dessverre har han gått akkurat litt for sakte til å bli tatt ut på landslag, sier Karl-Gunnar Skjønsfjell.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken