Gå til sidens hovedinnhold

Tar initiativ til demonstrasjon i Tromsø i morgen: – Vi ønsker å vise vår støtte

Katarzyna Łukaszek og Ewa Ługowska tar til tromsøgatene for å vise solidaritet med kampen i hjemlandet.

I ni dager har det vært store demonstrasjoner i hjemlandet. Nå tar også polske kvinner i Tromsø til gatene for å vise sin motstand mot nye, omstridte abortregler i hjemlandet Polen.

Reglene, som ble vedtatt av landets grunnlovsdomstol torsdag 22. oktober, utelukker muligheten for abort i nesten alle situasjoner.

Dermed kan kvinner bli tvunget til å føde, selv når fosteret ikke er levedyktig.

Demonstrasjon i Tromsø

I Tromsø har Ewa Ługowska, Joanna Sulich, Katarzyna Łukaszek gått sammen og tatt initiativ til en markering på Stortorget fredag.

– Vi, polske kvinner i Tromsø, ønsker å vise vår støtte. Vi mener at muligheten for å ha et helsevesen som kan hjelpe med trygge rammer rundt en eventuell abort er en menneskerett og grunnleggende helsehjelp, sier de til Nordlys.

– Vi nekter å la vår korrupte regjering og den katolske kirken fjerne våre rettigheter som kvinner.

Trioen bak demonstrasjonen understreker at markeringen på torget i Tromsø vil foregå i tråd med gjeldende smittevernregler.

Ønsker oppmerksomhet rundt saken

Den polske tromsøværingene karakteriserer situasjonen hjemme i Polen som alarmerende.

– Vi ønsker å vise at tromsøværingene er engasjerte samfunnsborgere og gjøre flere oppmerksomme på det som skjer i Polen, sier initiativtakerne til demonstrasjonen fredag.

I Polen er det stor politisk uenighet om demonstrasjonene mot abortreglene. Polens statsminister Mateusz Morawiecki har fordømt det han har karakterisert som «uakseptable tilstander» i landet, der det har vært en rekke protester.

Europarådets menneskerettskommissær, Dunja Mijatovic, er blant mange som har fordømt lovvedtaket. I en uttalelse karakteriserer hun lovvedtaket som et brudd på menneskerettighetene.

Kommentarer til denne saken