– Europa er i en dramatisk situasjon. En helt verden er opprørt over det som skjer i Ukraina. Langt borte finnes ikke lenger.

Slik starter ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) onsdagens pressekonferanse om Ukraina-krigens innvirkning på Tromsø-samfunnet.

Temaet var «hvordan betrygge barn og unge, hvordan kommunen skal ta imot mennesker som kommer fra Ukraina, og kommunens beredskap».

Se hele pressekonferansen nederst i saken

Fullverdig tilbud

Stig Tore Johnsen, kommunedirektør i Tromsø kommune, forteller at de har meldt ifra til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet at kommunen kan ta imot 550 ukrainske flyktninger.

– Dette tallet kan vi ta imot og samtidig gi et fullverdig tilbud, forklarer Johnsen.

Det er per nå ikke kommet flyktninger for bosetning til Tromsø. De ukrainske flyktningene som er i kommunen nå, bor i privat regi hos venner og bekjente.

– Vi har ikke oversikt over alle, men regner med at det er snakk om noen titalls personer, sier han

Johnsen oppfordrer samtidig ukrainske flyktninger til å registrere seg hos politiet, slik at de kan få status som asylsøkere.

Barn og mødre

Kommunedirektør Johnsen forteller at de ikke vet akkurat hvor mange barn de skal ta imot. De er imidlertid klar over at det vil være en overvekt av barn, mødre og eldre blant flyktningene, og at tjenestetilbudet og botilbudet må gjenspeile dette

Per nå har kommunen rundt 100 boliger som står klar for å huse flyktningene, men ordføreren og kommunedirektøren oppfordrer likevel personer som har boliger de ønsker å bruke til bosetning om å ta kontakt med Tromsø kommunes servicetorg.

Samtidig arbeides det med et tilbud til barna, som trenger skole og barnehage.

– Det skal vi få på plass. Om ikke vi har ledig kapasitet, skal vi oppskalere fort. Når vi vet hvor mange barn som kommer, må vi se på hvordan vi løser det, sier han og legger til:

– Vi må forberede oss på at alt ikke vil være som vanlig. Det kan nok være klasser i Tromsø-skolen som vil få én eller to ekstra elever i klasserommet, sier Johnsen.

Møte med frivillige

Nå jobber kommunen med å finne ut hvordan flyktningene kan mottas på best mulig måte og hva de vil ha behov for.

– Det er mye som skal på plass, men de som trenger hjelp skal få det, sier Wilhelmsen.

Torsdag møter kommunen frivillige organisasjonene på rådhuset.

Tre krisestaber

Kommunen har nå opprettet to ekstra krisestaber. I tillegg til den eksisterende staben for korona, er det opprettet stab for mottak og bosetning av flyktninger og egenberedskap.

Når det gjelder sistnevnte, forteller kommunedirektør Johnsen at de har god beredskap på jod-tabletter.

– Vi har levert ut tabletter til alle barneskoler og barnehager.

Slike tabletter er aktuelle for personer under 40 år, gravide og ammende

– Ikke ta jod-tabletter før dere får beskjed om det, sier Johnsen.

Samtidig har kommunen oppjustert sin IT-sikkerhet og sett på sårbarheten og trusselen for cyber-angrep.