Mandag morgen ble to ansatte ved et Nav-kontor i Bergen knivstukket. Mandag ettermiddag er det bekreftet at en av disse, en kvinne i 50-årene, er død.

Som følge av den alvorlige hendelsen har Nav Troms og Finnmark iverksatt tiltak.

- Vi har kontakt med alle lederne i Nav-kontorene våre og bedt dem gjøre en risikovurdering i egen enhet med tanke på blant annet beredskapsplanen, fysisk utforming av lokalene, samt trening på konfliktdempende kommunikasjon, sier Grete Kristoffersen, som er regiondirektør for Nav Troms og Finnmark.

Øver jevnlig

Hun sier at sikkerheten er førsteprioritet både for ansatte i Nav og alle som besøker Nav-kontorene.

- Hvor ofte opplever Nav-ansatte i Troms og Finnmark ubehagelige situasjoner på jobb?

- Det skjer heldigvis ikke så ofte, men det skjer fra tid til annen. Derfor er det så viktig at både medarbeidere og ledere jevnlig øver på hvordan man skal håndtere slike hendelser, sier Kristoffersen, som legger til at alle hendelser blir rapportert og dokumentert.

Standardiserte løsninger

NAV har standardiserte løsninger for sine lokaler landet over.

- Det gjelder blant annet hvordan lokaler som møterom er utformet, rømningsveier fra rom, alarmer og liknende. Vi har for eksempel en standard på at det er to innganger/utganger på rom hvor ansatte møter besøkende, med den hensikt å trygge egne ansatte og besøkende. Det skal være trygt å besøke et Nav-kontor, sier Kristoffersen.

Nav-lederen forteller at det også jevnlig øves på konfliktdempende kommunikasjon.

- Kan kan løse mye med god kommunikasjon. Vår kommunikasjon skal være empatisk og konfliktdempende, sier Kristoffersen.