(Nordnorsk debatt)

Dersom koronasertifikat kan være et reelt smittebegrensende alternativ til langt mer inngripende tiltak på samfunnsnivå, mener vi Norge absolutt bør ta det i bruk igjen. Riddu Riđđu Festivála var et av de første kulturarrangementene i landet som benyttet koronasertifikat for å kunne arrangere festival for 500 mennesker med fri mingling. Selv om det er en ordning som krever en del av arrangøren å gjennomføre, så foretrekker vi dette fremfor å måtte avlyse arrangementet.

Sommerens ordning med koronasertifikat krevde at man enten var fullvaksinert, hadde tatt første dose av koronavaksinen for minst to uker siden, eller at man hadde en negativ koronatest som var tatt i løpet av de siste 24 timene.

Helsemyndighetene må såklart vurdere om det i denne omgang bør være krav om å være fullvaksinert for å oppnå koronasertifikat. Det kan være fornuftig, særlig med tanke på at alle som ønsker vaksine har fått tilbud om begge doser nå.

Veien fra Kåfjord til Tromsø, nærmeste analysested for PCR-tester er lang. Det tar oftest mer enn et døgn å få svar på en PCR-test tatt i Kåfjord, og det samme gjelder nok mange andre steder utenfor byene. Dette betyr at det er kun hurtigtest som er det reelle testalternativet for å få grønt koronasertifikat.

Hurtigtestkapasiteten må bygges opp dersom man skal gjenninføre en ordning med koronasertifikat. Her bør norske myndigheter se til Danmark, som har teststasjoner så det monner.

I fjor sommer ble arrangørene bedt om å lage avtaler med private testleverandører. For Riddu Riđđu ble det åpenbart at denne løsningen var skapt for arrangører i store byer som Oslo og Bergen der det kryr av private tilbydere, og ikke for arrangører i kommuner med 2000 innbyggere.

Heldigvis fikk vi til en avtale om hurtigtesting med Skibotn helse og rehabilitering, og vi er veldig fornøyde med det gode samarbeidet vi hadde med dem. Gjennom festivaluka ble det tatt omtrent 3 000 hurtigtester i Manndalen. Det er like mange hurtigtester som ble gjennomført i forbindelse med Bislett Games, og mer enn folketallet i Kåfjord kommune. Se for deg at en arrangør i Oslo skulle testet 600 000 publikummere i løpet av en uke! Vi er stolte over hva vi fikk til.

Riddu Riđđu fikk gjennomført festival med koronasertifikat og utstrakt testing, men det var mer på tross av enn på grunn av at det offentlige Norge hadde lagt til rette for at vi kunne gjøre det. Det kunne virke som om man ikke hadde sett for seg at ordningen kunne være aktuell også utenfor de større byene. Vaksinedekningen har heldigvis bedret seg betraktelig siden juli, og det store flertallet av publikum på arrangementer er fullvaksinerte.

Til tross for utfordringene vi møtte med å gjennomføre hurtigtesting i en liten bygd i Nord-Troms er vi likevel veldig glade for at myndighetene åpnet for å benytte seg av koronasertifikat. Det ga oss muligheten til å i det hele tatt kunne gjennomføre arrangementet vårt. Vi unner andre kulturaktører å også få den samme muligheten!