Her er russiske krigsskip utenfor kysten av Nord-Norge

UTENFOR NORGE: Her er russiske krigsskipet fotografert fra et norsk Kystvakt-skip utenfor kysten av Norge. Helt til høyre er «Admiral Kuznetsov», Russlands eneste hangarskip.

UTENFOR NORGE: Her er russiske krigsskipet fotografert fra et norsk Kystvakt-skip utenfor kysten av Norge. Helt til høyre er «Admiral Kuznetsov», Russlands eneste hangarskip. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kystvakten knipset mandag bilder av russiske krigsskip på vei til krigen i Syria.

DEL

Les Nordlys+ ut året for kun 100 kroner. Bestill her!

Åtte fartøyet fra Russland ble mandag fotografert utenfor kysten av Nord-Norge, i det VG omtaler som den største russiske demonstrasjonen av militærmakt i Norskehavet på mange år.

Blant fartøyene som ble observert og tatt bilde av vest for Andøya av Orion-overvåkingsfly fra Forsvarets 333-skvadron, er Russlands eneste hangarskip «Admiral Kuznetsov» og det atomdrevne slagskipet «Piotr Velikij».

Nordlys har fått tilgang til bilder av «Admiral Kuznetsov», tatt fra et norsk Kystvakt-skip mandag.

Ingen trussel mot Norge

Fartøyene er på vei til Syria ifølge nyhetsbyrået AFP. Der skal de etter alle solemerker spille en avgjørende rolle i slaget om Aleppo. Det sier E-sjef og generalløytnant Morten Haga Lunde til VG, som omtalte saken først.

- For Norges del er det en påminnelse om de militære ressursene som Russland besitter i Nordflåten, og som er spesialdesignet til å beskytte Russlands basekomplekser og atomvåpenressurser på Kola, sier Lunde til avisen.

Det er meldt at russerne vil gjennomføre øvelser på vei til Middelhavet. Lunde understreker likevel overfor VG at forbiseilingen ikke er noen trussel mot Norge.

- De øvde på luft-til-bakke operasjoner før de forlot sine hjemmeområder, og det er meldt via åpne kilder at de vil øve underveis. Fra norsk side kan vi bare håpe at de ikke starter flyøvelser i Nordsjøen slik de gjorde i 2008, da det ble fullt kaos og vi måtte stenge all helikoptertrafikk til Nordsjøen, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

GIGANT: 300 meter langt, plass til 21 fly og utstyrt med 12 krysserraketter. «Admiral Kuznetsov», her avbildet i 2011, er flaggskipet i den russiske marinen.

GIGANT: 300 meter langt, plass til 21 fly og utstyrt med 12 krysserraketter. «Admiral Kuznetsov», her avbildet i 2011, er flaggskipet i den russiske marinen. Foto:

Innstilte all trafikk

«Admiral Kuznetsov» ble ifølge Wikipedia sjøsatt i 1985 og er i dag flaggskipet i den russiske marinen. Fartøyet er 300 meter langt, er utstyrt med 12 krysserraketter og har plass til 21 jagerfly og et mannskap på 1960 personer om bord.

Skipet har flere ganger deltatt i øvelser utenfor Norge, blant annet i november i fjor. Det var i 2007 at russiske jagerfly, blant annet fra nettopp «Admiral Kuznetsov», skapte kaos i Nordsjøen da en militærøvelse gjorde at all helikoptertrafikk til norske oljeinstallasjoner til Gullfaks- og Statfjord-feltene måtte stanse.

- I samarbeid med Forsvaret og helikopteroperatørene anbefalte vi å innstille trafikken. Aktiviteten fra de russiske flyene har vært så stor at det ikke er forsvarlig å fortsette, uttalte Stein Løken Clason i Avinor til Dagbladet den gangen.

«Humanitær pause»

Samtidig som de russiske marinefartøyene er på vei til Middelhavet for å delta i krigen i Syria, varsler Russland åtte timer «humanitær pause» i krigshandlingene i Aleppo torsdag. Det melder NTB.

Da skal sivile, syke og sårede få mulighet til å forlate byen.

- I denne perioden vil det russiske luftforsvaret og Syrias regjeringsstyrker stanse angrep med kampfly og alle typer våpen, sier militærtalsmannen Sergej Rudskoj.

En talsmann for FN sier det vil være bra med en våpenhvile, men understreker at den må vare lenger hvis det skal være mulig å frakte nødhjelp til innbyggerne i den krigsherjede byen.

- Det er behov for en lengre pause for å få hjelpen inn, sier talsmannen Stephane Dujarric.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken