Ruth Johanne Johansen fra Botnhamn på Senja og de fem barna ble i august 2014 tatt med til IS-hovedstaden Raqqa i Syria mot sin vilje.
Nå er ektemannen løslatt, etter å ha sonet en dom for et narkotikarelatert forhold frem til 2. august. Det bekrefter politiadvokat Thomas Rye-Holmbye, stedfortredende påtaleleder i Troms politidistrikt overfor VG.
Ifølge avisen fikk Johansen beskjeden samme dag som ektemannen ble løslatt.
- Jeg er i sjokk og ser meg mer over skulderen enn før, sier hun til VG.
Opphevet dom
Mannen (37) som var tiltalt for frihetsberøvelse av Ruth Meyer Johansen og deres fem barn ved å ta dem med fra Senja til krigsherjede Syria, ble frifunnet i Senja tingrett i februar i år.
Tingretten mente at forholdet ikke var omfattet av norsk lov mer etter at den nye straffeloven av 2005, trådte i kraft 1. oktober i fjor. Mannen ble dermed frikjent for straff, men dømt til å betale nærmere 660.000 kroner i erstatning og oppreisning til familien.
Statsadvokaten i Troms og Finnmark anket frifinnelsen, som nå har vært behandlet i Hålogaland lagmannsrett.
Paradoks i lovverket
I starten av juli ble det klart at lagmannsretten opphever dommen og hovedforhandlingen fra Senja tingrett i vinter.
Nå jobber politiet med å finne ut om frihetsberøvelse er straffbart ifølge syrisk lovverk, slik at kravet om såkalt dobbelt straffbarhet kan innfris.
- Årsaken til at vi må gjøre det, er et paradoks som er skapt av den nye straffeloven. I den gamle straffeloven var frihetsberøvelse på listen over bestemmelser som kunne straffes i Norge dersom lovbruddet ble begått i utlandet. I den nye straffeloven har lovgiverne ønsket å gå bort fra denne måten å bygge lov på, og i stedet ha mer overordnede prinsipper, og nå er frihetsberøvelse tatt ut av listen, sa politiadvokat Marie Lygre til Nordlys i juli.
- Det innebærer at dersom tiltalte kunne ha blitt straffet etter den nye straffeloven dersom han ikke hadde hatt tilknytning til Norge. Siden han har tilknytning til Norge, kan han ikke straffes uten at det blir stilt krav til at frihetsberøvelse er straffbart både i Norge og i Syria, sa politiadvokaten.
Kan bli ny rettssak
Deretter kan det være duket for en helt ny rettssak.
VG, som omtalte løslatelsen av 37-åringen først, har vært i kontakt med mannens advokat, Christian Flemmen Johansen. Han ønsket ikke å uttale seg om løslatelsen.