Andreas Leknessund fra Tromsø sikret seg onsdag EM-gull på temporittet under mesterskapet i Danmark, i juniorklassen.

Han kom i mål 14 sekunder raskere enn nærmeste konkurrent, Julius Johansen fra Danmark.

39.16 ble tiden til tromsøgutten, som har tatt store steg på sykkelsetet de siste årene.

Han bor sørpå og satser gjennom skolegang på Norges Toppidrettsgymnas, og har i senere tid hevdet seg godt ute i Europa.

Nylig tok han blant annet en etappeseier i rittet Niedersachsen-Rundfahrt.

Det hele toppet seg likevel med EM-gullet onsdag.

– Det var et hardt løp, men veldig moro når man får sekundering på øret og hører at du sykler bra. Jeg var ganske nøye på åpninga og klarte å holde igjen selv om det føltes bra i starten. Med en kontrollert åpning skulle jeg i hvert fall ikke tape noe på slutten, og det ga meg håp når jeg ikke var så langt bak midtveis, sier Leknessund i en pressemelding fra Norges Cykleforbund.

– Er en spydspiss

Prestasjonen til tromsøgutten får TV2s profilerte sykkelekspert Mads Kaggestad til å hente frem store ord.

– Dette bekrefter bare at han er et enormt stort talent. Han er en gave til norsk sykkelsport, sier Kaggestad til Nordlys.

Han mener at han egentlig ikke ble overrasket over EM-gullet etter det Leknessund og de andre norske juniorene har gjort den siste tiden.

– Norge nå er sånn som Italia var da jeg var junior – de herjer. Det er bare for norsk sykkelsport og alle sykkelinteresserte å glede seg over denne gjengen – og der er Andreas en spydspiss, mener Kaggestad.

– Stort VM-gullhåp

Leknessund har vært i dialog med profflag allerede.

Slike avgjørelser mener Kaggestad at tromsøgutten bør begynne å ha i tankene – og mer enn det også.

– Hvis jeg hadde vært Andreas nå, så ville jeg ha satt meg ned og lagt planer for hvor jeg vil være om tre, fem og ti år – og da er det lov å tenke stort, mener sykkeleksperten, som tenker på ting som Tour de France og VM for seniorer på sikt.

– Han kan nå dit, men da må han sette seg langsiktige planer, jobbe hardt og være forberedt på at det vil komme noe motgang underveis, sier Kaggestad.

Han tror også EM-gullet kan bli til et VM-gull i juniorklassen når verdensmesterskapet kommer til Bergen midt i september.

– Andreas bør være av de største medaljehåpene til Norge i VM i Bergen, sier Mads Kaggestad.

– VM er det aller største målet, og EM blir et delmål i forhold til det. Det er et VM i på hjemmebane i Bergen som er det aller største. Nå har jeg i hvert fall selvtilliten, så nå er det hjem å trene og holde trøkket, sier Leknessund i forbundets pressemelding.

Aller først venter fellesstarten i EM fredag, der det er nye muligheter.