– Det ligger lett til tromsøværinger å være litt gæren, og her er det viktige at folk ikke lar seg begrense. Folk må tenke hvor gale de kan være for å lage fest, sier ordfører Kristin Røymo til Nordlys.

Sykkelrittet Arctic Race of Norway skal prege Tromsø lørdag 12. og søndag 13. august. Da håper ordføreren at tromsøværingene trekker ut for å skape spektakulære TV-bilder rundt Tromsø.

– Det er ekstremt viktig at folk er i gatene. Vi må være mange og ha det gøy i lag. Folk må holde seg hjemme og være ferdig med ferie og sånt, sier hun med et smil.

– En fantastisk mulighet

Årets utgave blir den femte for Arctic Race. TV-bildene av spinnville påfunn rundt en sykkelløype i Nord-Norge blir kringkastet til 180 land.

Kommunen frir nå til alle i og rundt Tromsø, og oppfordrer til å gi beskjed dersom de har noe lurt på gang. Kommunen videreformidler budskapet til TV 2, som igjen velger ut hva som havner i TV-ruta.

– Med folk i gatene får vi fantastiske TV-bilder sendt til hele verden. Det betyr at vi har en fantastisk mulighet til å vise Tromsø fra sitt aller flotteste, sier ordfører Røymo.

Mange ble skuffet

Forrige gang Arctic Race var i Tromsø var i 2014, og da uttrykte mange skuffelse over at deres påfunn ikke ble fanget opp av TV-kameraene. Derfor sendes det nå to TV-helikoptre som skal følge rittet i og utenfor sykkelveien.

– Så de problemene blir det ikke noe av, sier Røymo.

Pål Jakobsen, kommunikasjonssjef i kommunen, var også med sist gang. Han mener tromsøværingene ikke trenger mye hjelp for å finne på noe skøy.

– Folk nordpå har så mye fantasi til å skape festen. Det kommer til å bli full fyr rundt løypa, og vi i kommunen skal stimulere og engasjere, mener han.

Bjarte Kristoffersen er avdelingsdirektør for kultur og idrett og forteller om et tett samarbeid med Lyngen kommune. Kommunene får kanskje også en liten konkurranse seg imellom.

– Vi har laget en utfordring til de andre kommunene der vi ønsker å finne de kuleste kreasjonene som lages rundt i kommunene. Vi skal kåre årets Reodor Felgen, sier han.