- Det er jo rett og slett veldig fint å være sammen med eldre, og forhåpentligvis opplever vi at de blir i bedre humør av at vi er der, sier Markus Rystad 15 år fra Øverbygd.

Han er en av nesten 50 ungdomsskoleelever som har fått sommerjobb på et av sykehjemmene i Tromsø gjennom prosjektet Aksjon ungdom. Tiltaket, som opprinnelig het Aksjon sommerjobb, startet opp i 2009 på Kroken sykehjem, og har siden blitt implementert som et fast tiltak i Tromsø kommune.

Økt kunnskap

Hensikten er å gi økt kunnskap til ungdom om helse- og omsorgstjenesten, øke kvalitetstiden til pasienter i sykehjem og hjemmetjenesten gjennom miljøtiltak sammen med ungdom, samt motivere ungdom til å søke helsefagutdanninger.

I år har ungdommer i alderen 15 til 18 hatt muligheten til å søke seg til Mortensnes sykehjem, Kroken sykehjem, Sør-Tromsøya sykehjem, Kvaløysletta sykehjem, Jadeveien sykehjem eller Tromsøysund Sykehjem. 

Trivselskoordinator for Mortensness sykehjem, Cecilie Olsen, forklarer at det fort kan bli stille og lite som skjer for de eldre om sommeren da flere av de ansatte er ute i ferie. Dermed er ungdommene etterlengtede og nyttige ressurser som kan ta en del av arbeidsbyrden for sykehjemmene.

Trivselsaktiviteter

- De skal ikke jobbe i pleien, men kun med trivselsaktiviteter for de eldre, som å spille spill, trimme, gå på tur eller bare være samtalepartnerne, forteller Olsen. 

Og fortsetter:

- Det er alltid artig med ungt blod inn på sykehjemmene som kan være med på å live opp plassen. I tillegg ser vi at det blir veldig gode møter på tvers av generasjoner, sier trivselskoordinatoren.

Forventningene

De fire ungdommene som Nordlys kom i prat med på Rådhuset under opplæringsdagen, kunne fortelle at de blant annet har lært om taushetsplikt, hygiene og sykdommer som alzheimer og demens. Nå gleder de seg til å begynne i jobben. 

Hvorfor valgte dere å søke sommerjobb på sykehjem?

- Det er en veldig fin og lærerik jobb samtidig som den kan være utfordrende, sier Regine Boglund, 17 år fra Breivika.

Hun har valgt å ha sommerjobb på sykehjem gjennom Aksjon ungdom for andre året på rad.

Historier fra gamle dager

Også Markus Rystad ser fram til å kunne bruke tid med de eldre og håper særlig de kan fortelle gode historier fra gamle dager.  

- Jeg trenger penger, jeg, skyter Nicolay Knutsen på 16 år inn, og får de andre til å le. 

Maksim Golikov på 14 år fra Grønåsen sier seg enig i at det kommer godt med at de får betalt, i og med at telefonen hans nylig ble ødelagt, men legger til at det ikke er hovedgrunnen til hvorfor han søkte.

- Vi hadde besøksdag på Mortensness omsorgssenter med skolen, der vi fikk være sammen med de eldre en hel dag. Det syns jeg var skikkelig hyggelig, så da søkte jeg på sommerjobb for å gjøre mer av det, forteller han. 

Rekruttering

På spørsmål om noen kunne tenke seg å jobbe innen helsefag senere er svaret noe delt. 

- Jeg har på en måte allerede valgt det, i og med at jeg går helsefag på Breivika, sier Regine. Og legger til at hun kan tenke seg å studere til sykepleier senere.