Svindlerne som prøver å lure deg per e-post blir bare flinkere og flinkere  - og nå angriper de  store bedrifter - fra innsiden.

Det sier daglig leder Rune Hansen i Bedriftssystemer AS i Tromsø.

- De siste mailene er vanvittig bra laget. De ser ekte ut, de er skrevet på godt norsk, i motsetning til mange av de tidligere, og de får det gjerne til å se ut som det sendes en mail internt i en bedrift. De henter ut en ansatts e-postadresse, sender til en annen ansatt, med beskjed om for eksempel å sjekke den siste fakturaen, sier Hansen.

Men fakturaen ligger i en lenke og trykke du på den, har du gjort det helt store.

- Da tar de kontroll og PC-en og filene dine.

Hansen sier at dette på verdensbasis er stipulert til en milliardindustri og at det er så lett tilgjengelig via internett at "enhver unggutt" kan gjøre det.

Bedriftssystemer har over 40 kommuner som oppdragsgivere, og selskapet monitorer blant annet e-posttrafikken inn til kommunene.

- Når det kommer 1000 e-poster inn til en kommune i løpet av et minutt blir det veldig tydelig hva dette er for noe.

- Hva er ditt beste råd i så måte?

- Man må tenke seg godt om før man åpner en link i en e-post.

Tromsø kommune sendte for eksempel i forrige uke ut en advarsel til alle sine ansatte om et hissig "Spotify-virus" herjer i disse dager. Det er en mail med musikkstreame-tjenesten Spotify som tilsynelatende avsender. Men det er altså ikke Spotify som er avsender, men en ukjent avsender med skumle hensikter.

- Vi sendte ut advarselen for å være på den sikre siden, sier Frode Seipäjärvi, tjenesteleder i IT-tjenesten i Tromsø kommune.

Så vidt han bekjent hadde ingen kommunalt ansatte gått i fella da vi snakket med ham i slutten av forrige uke.

I den nevnte mailen blir du bedt om å trykke på en link for å godkjenne et tilbud om Spotify Premium for bare 5 kroner i tre måneder. Men trykker du på linken, havner du sannsynligvis i all mulig trøbbel.

I advarselen fra IT-tjenesten til Tromsø kommune heter det blant annet:

"Det som da skjer er at man risikerer at alle data blir kryptert og man blir bedt om å betale penger for å få tilbake dataene. Dette er veldig skumle virus, som fort kan bli kostbare – ikke bare på jobb, men også privat."

Mailen mange har fått i innboksen den siste tida, gir et tilbud som nesten er for godt til å være sant. Og det er nettopp det det er.

"Våre systemer viser at du endå ikke har aktivert dine 3 måneders Spotify Premium adgang til kun kr 5,-. Som tidligere nevnt er det ingen binding, og du har naturligvis 14 dagers angrerett. Bekreft dine 3 måneders Spotify Premium adgang nå, innen tilbudet slutter."