Norge hadde et fantastisk ski-VM i Falun, med Petter Northug jr. som den store VM-kongen.

Northug var også mannen som på ankeretappen gikk Norge inn til gull på herrestafetten, da han spurtslo Sverige og Calle Halfvarsson.

Det gjorde han ikke på sine egne ski, men på skiene til lagkamerat Anders Gløersen.

Gløersen, som gikk tredjeetappen, hadde lånt det beste skiparet til Martin Johnsrud Sundby – som ikke deltok på stafetten.

– Han lånte ski av meg

Dette røper nå avtroppet landslagssmører Esben Tøllefsen fra Senja, som har hatt ansvaret for skiene til nettopp Johnsrud Sundby, Gløersen og Kristin Størmer Steira.

– Vi testet mye og gjorde en kjempejobb med skiene i forkant, og det endte opp med at Anders gikk på det beste skiparet til Martin, mens Petter på avslutningsetappen gikk på de beste skiene til Anders, forteller Tøllefsen til Nordlys.

– Totalpakken der gjorde at det også ble en stor dag for min del, legger han til.

– Så du hadde stått for skiene Northug gikk inn til gull på?

– Han lånte ski av meg, ja. Det var morsomt.

– Hopper av for denne gangen

Det er bare en av mange oppturer for Tøllefsen gjennom fem år som landslagssmører, som han nå har avsluttet.

Det har ligget i kortene at han skulle gi seg, og den beskjeden har han nå gitt landslagsledelsen.

– Ja, i hvert fall som fast smører. Jeg skal prøve å være med på litt. Knut Nystad (smøresjef, journ. anm.) sa at jeg skulle få være med på alt jeg ønsket, men det blir litt avhengig av hva jeg kommer til å ha som fast jobb fra høsten. Jeg kommer nok til å holde kontakten og få meg en tur eller to, men en totalvurdering gjør at jeg hopper av for denne gangen, forteller senjaværingen.

Selve jobben fristet til fortsettelse, og han var ønsket med videre, men spesielt hensynet til familien gjør at han har takket nei til det.

– Det er litt vanskelig og vemodig, men samtidig en grei avgjørelse når man tenker på totalen. Jeg ønsker å være mer til stede for familien, sier han.

Hvilken jobb som venter, er foreløpig usikkert for Tøllefsen, som er utdannet som lærer.

De største høydepunktene

I tillegg til den hyggelige og uventede stafettoppturen i Falun trekker han frem flere høydepunkter fra de fem årene som landslagssmører.

– Da jeg smurte til den første verdenscupseieren til Ola Vigen Hattestad i Düsseldorf, i tillegg til at han og Anders Gløersen vant sprintstafetten dagen etter, var det en stor opplevelse.

– Så har du selvfølgelig Tour de Ski to år på rad med Martin, det må jeg innrømme henger høyt – samtidig som jeg har bidratt da han vant verdenscupen sammenlagt to år. Og VM i Oslo var jo helt enormt, sier Tøllefsen.

– Jeg må også innrømme at den bronsemedaljen til Kristin Størmer Steira på tremila i OL i fjor rager veldig høyt. Og det var ekstremt artig å bidra til at sprinteren Gløersen gikk frem og tok bronse på 15 kilometer fri i Falun, legger han til.

– Det har vært mange oppturer, og noen nedturer – men heldigvis flest oppturer, smiler Esben Tøllefsen.