De har begge debutert i verdenscupen som "voksne" utøvere. Alexander Os (fyller 35 i dag) var 23 år da han gikk sitt første renn i Oberhof i januar 2004. Torstein Stenersen fra Målselv er 27 når han møter verdens beste i Anterselva i morgen – som svensk landslagsløper.

– Hva vi har til felles? Vi har begge bra humør, som alle andre nordlendinger på tur. Og vi har en god tone hver gang vi treffes, sier Torstein Stenersen.

De har begge gått litt utradisjonelle veier for å ta steget opp i verdenseliten. Som ung utøver droppet Alexander Os NM ved noen anledninger for å dra på selfangst i ishavet. Pengene han tjente la grunnlaget for å satse på idretten.

Torstein Stenersen flyttet til Östersund og Sverige som 19-åring. Først og fremst fordi den svenske treneren han hadde på Norges Toppidrettsgymnas på Geilo ønsket å flytte hjem, og når han startet et team i Östersund var valget enkelt for skiskytteren fra Målselv.

– Jeg vet ikke hva som er verst av Sverige og ishavet, humrer Os.

– Men vi har begge tatt utradisjonelle grep for å komme videre, fortsetter 35-åringen.

Har troen

Os er ikke overrasket over at Stenersen får sjansen i verdenscupen etter han byttet statsborgerskap.

– Jeg var sikker på at han skulle få sjansen i løpet av sesongen. Sverige har mistet de to beste løperne (Bjørn Ferry og Carl Johan Bergman la begge opp etter sesongen i fjor, red. anm.). De stiller med et ungt lagt som har mye bra i seg. Jeg er sikker på at Sverige kommer tilbake, sier Os.

På stadion i Anterselva komme han med gode råd til Stenersen.

– Det er vanskelig å spå hvordan han vil hevde seg i verdenscupen. Torstein har levert noen gode konkurranser i Europacupen. Han vil neppe hevde seg helt i toppen.

Os er sikker på at Stenersen kommer til å få nyttig erfaring og læring gjennom det som skjer i Italia de neste dagene.

– Og en voldsom motivasjon til å gjøre en jobb videre.

For Os handler det om å gjøre solide konkurranser i Anterselva, slik at han beholder plassen på laget i verdenscupen.

Håper på jaktstart

Torstein Stenersen bekrefter at han har fått en del tips og råd fra Os foran debuten.

– Det er bra at Alexander deler sin erfaring med en svenske, ler 27-åringen.

Han er usikker på hva man kan forvente resultatmessig.

– Alt er jo helt nytt. Men jeg håper å bli blant de 60 beste, slik at jeg får gå jaktstarten lørdag. En plass må man jo starte.

Han angrer ikke på at han byttet statsborgerskap.

– Verdenscup var noe jeg håpet på da jeg gikk for det, sier Stenersen.

Han har allerede fått beskjed om at han går stafetten for Sverige søndag.

– Jeg håper at Os får muligheten for Norge. Ikke noe hadde vært bedre. Vi må jo sørge for at Troms er best mulig forberedt foran stafetten i NM, humrer Stenersen.

PS! Tromsø-gutten Niklas Forsberg er tatt ut i den svenske troppen til EM i Ottepää i Estland. Mesterskapet starter 27. januar.