Gå til sidens hovedinnhold

Svein Ludvigsen tiltalt for seksuelle overgrep

Artikkelen er over 3 år gammel

Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tatt ut tiltale mot tidligere fylkesmann, fiskeriminister og stortingspolitiker Svein Ludvigsen (72) fra Tromsø.

Det opplyser statsadvokaten i Troms og Finnmark i en pressemelding klokken 10 onsdag formiddag.

Her fremkommer det at Svein Ludvigsen, i pressemeldingen omtalt som en tidligere politiker, er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre personer.

Helt konkret lyder tiltalen på følgende:

  • Overtredelse av paragraf 193 i gammel straffelov, som gjaldt fram til høsten 2015, for «ved misbruk av stilling overfor en person i tiden 2011-2014 og misbruk av stilling/tillitsforhold og/eller utnyttelse av psykisk utviklingshemming overfor en annen ved en anledning mai/juni 2014».
  • To overtredelse av paragraf 224, første ledd, også det i gammel straffelov, «for å ha utnyttet to personer i sårbar situasjon til seksuelle formål, en i tiden 2011-2017 og en sommer/høst 2014».

Tiltalen er sendt over til Nord-Troms tingrett, men det er foreløpig ikke satt noen dato for rettssaken.

Nordlys har forløpig ikke fått tak i Ludvigsens forsvarer, advokat Ulf Hansen, onsdag formiddag.

Pågrepet i januar

Politiet har siden desember i fjor etterforsket Ludvigsen for seksuallovbrudd og utnyttelse av mennesker i en sårbar situasjon.

Ludvigsen ble pågrepet 3. januar i år. To dager senere ble pågripelsen kjent gjennom Nordlys. Samfunnstoppen satt varetektsfengslet i til sammen fem uker.

Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld, og avviser at han har hatt noen form for seksuell kontakt med de fornærmede.

Påtalemyndigheten mener nå at bevisene er sterke nok til at saken kan prøves for retten.

Saken fortsetter under bildet.

 

Fylkesmann i åtte år

Ludvigsen var fylkesmann i Troms i åtte år, fra 2006 til 2014. Fylkesmannen er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp vedtak, mål og retningslinjer gitt av Stortinget og regjeringen.

Embetet oppnevner blant annet representanter for enslige asylsøkere som er under 18 år, og fører tilsyn med omsorgssentrene for enslige asylsøkere under 15 år.

Fylkesmannen er også tilsynsmyndighet for de kommunale barnevernstjenestene.

Les også

Dette er siktelsen: Samfunnstopp skal ha gitt lovnad om oppholdstillatelse i bytte mot seksuell omgang

 

Som fylkesmann viste Svein Ludvigsen et sterkt engasjement på vegne av barn, ungdom og flyktninger.

Nordlys og de fleste andre mediene har hittil anonymisert Ludvigsen. Når det nå er tatt ut tiltale mot den profilerte samfunnstoppen, har Nordlys valgt å offentliggjøre navnet.

Tidligere statsråd

Svein Ludvigsen fra Hillesøy i Tromsø kommune er en av de mest profilerte nordnorske politikerne og samfunnslederne i nyere tid.

Før han tiltrådte som fylkesmann i 2006, var Ludvigsen fiskeri- og kystminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 til 2005, og stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1989-2001.

Ludvigsen har i tillegg hatt en rekke verv opp gjennom årene, både politiske og i forskjellige interesseorganisasjoner. Fra 2014 til 2016 var han styreleder Troms Røde Kors.

Da han ble pågrepet, satt Ludvigsen i ekspertutvalget for oppgaver til de nye fylkeskommunene.

Ludvigsen ble i 2005 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 2005. Ordenen tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

Til VG sier statsminister Erna Solberg at det er viktig at saken blir godt belyst. Ludvigsen og Solberg var begge statsråd i Kjell Magne Bondeviks regjering fra 2001 til 2005.

-  Dette er en svært alvorlig tiltale. Nå skal saken behandles av domstolen, og det er viktig at saken blir godt belyst, ikke minst av hensyn til de fornærmede, sier Solberg til VG.

Les også

Samfunnstoppens forsvarer: – Det vil være helt typisk ham å kunne dukke opp i forskjellige uformelle sammenhenger

Svein Ludvigsen

  • Svein Ludvigsen, født 18. juli 1946 i Hillesøy i Troms, er tidligere banksjef i Sparebanken Nord-Norge, embetsmann og politiker (H).
  • Han ble utnevnt til fylkesmann i Troms 31. august 2001, men tiltrådte først 17. januar 2006. Han satt i stillingen til han gikk av som pensjonist sommeren 2014.
  • Han ble valgt inn på Stortinget i 1989 og satt som representant for Troms til 2001. Han var leder i Stortingets næringskomité i perioden 1993-1997 og visepresident i lagtinget fra 1997 til 2001.
  • Var 2. nestleder i Høyre fra 1990 til 1991. Har også vært leder i Tromsø og Troms Høyre.
  • Var fiskeriminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering, fra 2001 til 2005.
  • Utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 2005, for embetsfortjeneste. Ordenen tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

Kilder: Wikipedia, Stortinget