I dag starter arbeidet: Slik skal helikoptervraket heves

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det russiske helikopteret som for en uke siden styrtet ved Barentsburg, skal heves fredag. Fartøyet Maersk Forza ankom havaristedet natt til torsdag.

DEL

Fartøyet er opprinnelig et offshore konstruksjonsskip med flere bruksområder og er leid inn av Statens havarikommisjon for å delta i arbeidet med å heve det russiske helikopteret som styrtet for en uke siden.

Ifølge Sysselmannen på Svalbard kom skipet fram til havaristedet natt til torsdag og klargjøres nå for hevingen. Skipet er blant annet utstyrt med undervannsfartøyer og en kraftig kran.

Heves fredag

– Selve heving skjer ikke før fredag formiddag. Fartøyet undersøker nå området rundt helikoptervraket med en ROV. Første trinn er å lete etter omkomne rundt helikopteret, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen til NTB.

Ifølge havarikommisjonen vil en spesialist fra den russiske helikopterprodusenten vil være til stede for å gi anbefalinger om hevingen for å ivareta vraket under løftet. Også russiske dykkere vil delta i operasjonen.

Letemannskaper gjennomfører også strandsonesøk torsdag. Russiske mannskaper skal også søke langs kysten fra Hollenderdalen til Grønfjorden med sonar fra lettbåt.

Peisestue åpen

Sysselmannen informerer samtidig om at peisestua i Svalbard kirke er åpnet for alle som ønsker å komme innom. Tilbudet er også formidlet til de russiske hjelpemannskapene som er i Longyearbyen.

Helikopteret ligger på 209 meters dyp, omtrent 2 kilometer fra land nordøst av Kap Heer.

Vraket vil bli transportert sammen med en representant fra havarikommisjonen til passende fasiliteter på norsk fastland for videre undersøkelser. Ferdskriveren skal undersøkes av russiske myndigheter.

Det var åtte russiske statsborgere om bord i helikopteret da det styrtet, fem var mannskap og tre var passasjerer fra FGBU – det russiske motsvaret til Norsk Polarinstitutt. En av de omkomne ble tirsdag hentet opp av vannet. De øvrige er ennå ikke funnet.

Artikkeltags