Kommer med millionkrav etter redningsaksjon på Svalbard

MILLIONBELØP: Rederiet G.O Sars ber om millionbeløp, etter at forskningsfartøyet avbrøt forskningstokt for å søke etter det russiske helikopteret som styret utenfor Barentsburg.

MILLIONBELØP: Rederiet G.O Sars ber om millionbeløp, etter at forskningsfartøyet avbrøt forskningstokt for å søke etter det russiske helikopteret som styret utenfor Barentsburg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

G.O Sars måtte avbryte forskningstokt.

DEL

Havforskningsinstituttet skriver på egne Facebook-sider at de vil be politidirektoratet dekke kostnadene, etter at forskningsfartøyet ble satt inn i søk etter det russiske helikopteret som styret 26. oktober.

Helikopteret var på vei fra den nesten fraflyttede russiske byen Pyramiden til helikopterbasen Kapp Heer utenfor Barentsburg med åtte mennesker om bord da det gikk ned 1,2 nautiske nordøst for Heerodden.

G.O. Sars avbrøt et forskningstokt for å hjelpe til.

- Vi på Havforskningsinstituttet har derfor bedt Politidirektoratet om nær 3,2 millioner kroner for å dekke kostnadene, opplyser rederisjef Per Nieuwejaar.

Åtte mennesker, tre forskere og fem besetningsmedlemmer, var om bord i det russiske Mi-8 helikopteret som ble operert av et russisk selskap på vegne av det statlige russiske gruveselskapet Trust Arktikugol.

– Når vi stod midt oppi dette, var ikke penger det vi tenkte på. Det står i forskriftene at man skal ha en økonomisk avtale for slike søk, men det ble vanskelig å ordne når denne situasjonen oppsto brått, sier rederisjef Per Nieuwejaar. 

Havforskningen ønsker nå å få plass en avtale om redningsoppdrag for framtiden.

Artikkeltags