Gå til sidens hovedinnhold

Staten overtar Svalbard-eiendom

Artikkelen er over 4 år gammel

Staten kjøpte i går eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard.

Pris: 300 millioner kroner.

- Jeg er glad for at kjøpet nå er gjennomført, og at eiendommen formelt er på statens hender, sier næringsminister Monica Mæland, i en pressemelding.

Eiendommen, som i mange år har vært eid av Horn-familien i Bergen, ble lagt ut for salg i 2014.

Eierne rettet en henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementet i januar 2014,  med forespørsel om hvorvidt staten ville overta eiendommen. På grunn av manglende respons fra myndighetenes side, varslet grunneierne at de vurderte å legge eiendommen ut på det åpne markedet.

Aksepterte bud i høst

Senere samme år varslet departementet at Staten ønsket å kjøpe Austre Adventfjord, på grunn av eiendommens strategiske beliggenhet nært Longyearbyen. Samtidig ønsket man at eiendommen skulle forbli norsk.

Eierne aksepterte statens bud på 300 millioner kroner i fjor høst. Hjemmelen til Austre Adventfjord ble overført til Nærings- og fiskeridepartementet i mars, og i fredag ble kjøpet formelt gjennomført.

Austre Adventfjord ligger like nordøst for Longyearbyen på Svalbard. Eiendommen er på omtrent 217,6  kvadratkilometer, og utgjør ca. 0,35 prosent av Svalbards areal.

Staten eier 99 prosent

Gjennomføringen av kjøpet forutsatte tilslutning fra Stortinget. Regjeringen fremmet forslag om dette i fjor høst, og Stortinget sluttet seg til forslaget. Med dette kjøpet eier nå staten rundt 99 prosent av Svalbards samlede areal.

Kommentarer til denne saken