Gjorde opp bål rett ved kulturminne for to uker siden - ulmer fortsatt

Sysselmannen måtte reise ut til Colesbukta utenfor Longyearbyen på Svalbard for å etterslukke et bål tent rett ved kulturminne. Foto: Thor-Arild Hansen/Sysselmannen på Svalbard

Sysselmannen måtte reise ut til Colesbukta utenfor Longyearbyen på Svalbard for å etterslukke et bål tent rett ved kulturminne. Foto: Thor-Arild Hansen/Sysselmannen på Svalbard

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet ber om tips i saken.

DEL

For to uker siden måtte Sysselmannen på Svalbard rykke ut til Colesbukta etter melding om at et bål var tent i et kulturminneområde med hus, hytter og fangstinnretninger.

Da Sysselmannen kom fram var bålet kaldt, men varmen hadde spredt seg til grunnen under.

- Det er et område med gammelt trevirke og flis og under bakken er det mye sagflis og rester av kull. Det gjør at varmen blir inne i bakken og fortsetter å ulme, forteller sysselmannsbetjent Thor-Arild Hansen.

Ulmer fortsatt

Nå, to uker senere, ulmer det fortsatt i bakken.

- Vi var der på tirsdag denne uken sammen med brannmester. Vi la på skum som penetrerer bakken bedre enn vann. Da vi var ute der igjen i går, onsdag, så det ut som at dette hadde virket da varmen ikke hadde spredt seg ytterligere, sier Hansen.

- Det er fortsatt varme i bakken, men vi vurderer det slik at det ikke er fare for ytterligere spredning, sier han.

Hansen sier de i morgen tar en ny tur til området for å sjekke tilstanden.

Straffbart

Sysselmannen etterforsker nå bålbrenningen, men står foreløpig uten spor etter gjerningsperson. De ber om tips om noen vet noe om saken.

- Det er tent bål rett ved et kulturminne og det er straffbart. Vi vet ikke hvem som har gjort det, og ber derfor om at folk som vet noe eller har opplysninger i saken kontakter oss, sier Hansen.

Artikkeltags