Isbjørndrama på Svalbard: - Svært uvanlig at de oppfører seg slik

Dramaet pågikk i flere timer da denne bjørnen nektet å forflytte seg fra fangsthytta på Austfjordnes i Svalbard. Foto: Irene Sætermoen / Sysselmannen

Dramaet pågikk i flere timer da denne bjørnen nektet å forflytte seg fra fangsthytta på Austfjordnes i Svalbard. Foto: Irene Sætermoen / Sysselmannen

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Bestill Nordlys+ og få tilgang til alt innhold.

Det var på lørdag at en isbjørn nærmet seg fangsthytta og flere personer som befant seg der på Austfjordnes på Svalbard. Til tross for gjentatte forsøk på å skremme bjørnen vekk, nektet den å forlate stedet.

– Fangstmennene ringte klokken 10 på morgenen og fortalte om bjørnen som gjentatte ganger hadde prøvd å nærme seg hytta. De hadde prøvd det meste, med både grytelokk, signalpistol og gummikuler uten at det hadde skremt vekk bjørnen, sier sysselmannsbetjent Irene Sætermoen til Nordlys.

Rykket ut

En gruppe fra miljøavdelingen hos sysselmannen, politiet, og Norsk polarinstitutt dro til stedet for å assistere fangstmennene på hytta. De kom fram klokken 8 på kvelden.

Flere tiltak ble vurdert, og på et tidspunkt var det blant annet aktuelt å evakuere fangsthytta.

Likevel bestemte de seg til slutt for å bedøve og flytte bjørnen.

- Vi hadde allerede prøvd det meste, og vi kom fram til at det mest hensiktsmessige var å gjøre det. Så da ble det tatt en del prøver av bjørnen etter at den var blitt bedøvet, før vi kom fram til Kinnvika hvor vi slapp den løs.

Da var klokka blitt 11 på kvelden.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

Svært uvanlig

Ifølge sysselmannsbetjenten er det svært uvanlig at en isbjørn oppfører seg på denne måten, selv om den antakeligvis hadde blitt nysgjerrig på hyttaktiviteten på grunn av kjøtt- og egglukt.

- Bortsett fra bjørnene som av og til beveger seg inn hit mot Longyearbyen er det svært uvanlig at de oppfører seg slik som denne hanbjørnen.

- Men utifra prøvene fant vi ut at dette var en relativt ung bjørn på bare 2 eller 3 år, og som sannsynligvis nylig har blitt skilt fra moren sin. Så den har kanskje ikke helt skjønt hvordan den skal oppføre seg enda.

- Det kan rett og slett virke som vi har hatt å gjøre med ungt overmot.

Hun forteller samtidig at isbjørnen var i ferd med å rikke på seg allerede da de kom fram til Kinnvika.

- Den holdt på å våkne da, så nå tror jeg den er i full sving igjen i området, sier Sætermoen.

Artikkeltags