Siste: Hele besetningen ble reddet opp av to helikoptre utstedt av Sysselmannen litt etter klokken 16 fredag ettermiddag. Ingen skal være skadet.

Det ble fredag ettermiddag satt i gang en redningsaksjon på Svalbard, etter at tråleren «Northguider» fra Bergen, med et mannskap på 14, sendte ut en nødmelding.

Ifølge Hovedredningssentralen (HRS) har fartøyet gått på grunn i Hinlopenstredet.

– Redningsressurser er på vei. Fartøyet er ikke i ferd med å synke, opplyste HRS på Twitter klokken 14.23 fredag.

– Ikke hull i skroget

Ifølge redningsleder Tore Hongset mottok HRS nødmeldingen rundt klokken 12. Mannskapet er foreløpig uskadd, men fartøyet har slagside.

– Båten har litt slagside, og beveger seg med bølgene. Men, det har ikke gått hull på skroget ennå, sier Hongset.

Begge redningshelikoptrene stasjonert i Longyearbyen var ved 14.30-tiden på vei til havaristen. Det første vil være fremme ved 15-tiden, opplyser redningslederen.

Etablerer mottaksapparat

Den norske tråleren har gått på grunn ved Sparreneset, rett sør for innløpet til Murchison-fjorden.

Et Orion-fly fra Andøya flystasjon bistår også i redningsoperasjonen. KV «Barentshav» er også på vei mot havaristen, men vil ikke være fremme før lørdag.

– Sykehuset i Longyearbyen og UNN er varslet, samt Røde Kors lokalt med tanke på å etablere et mottaksapparat i Longyearbyen.

HRS har kontinuerlig kontakt med skipperen via KV «Barentshav» og Kystradio Nord.

Fredag ettermiddag blåste det vind fra nordvest.

– Vinden vil øke noe på, og det vil bli snøbyger. Akkurat nå blåser det rundt 20 knop, opplyste Hongset ved 14.30-tiden.

Ifølge Yr.no var det minus 18 grader og blåste liten kuling fra nordvest i det aktuelle området fredag ettermiddag.

To helikoptre på stedet

Klokken 15.34 opplyser Ørjan Delbekk ved HRS at to helikoptre flyr over tråleren for å plukke opp mannskap.

– Vi ser nå på vårt trackingsystem at det ene helikopteret er rett over fartøyet. Vi prøver å evakuere de som er om bord.

Delbekk sier det er vanskelig å si hvor lang tid redningsaksjonen kommer til å ta under de dårlige værforholdene.

– Det blåser vindstyrke på 20 knop, med snøbyger i området. Dette er et fartøy som må evakueres med lite ressurser, store distanser og utfordrende værforhold.

Dersom helikoptrene ikke klarer å evakuere besetningen, kan situasjonen raskt også bli mer alvorlig.

– Hovedutfordringen er at vi i så tilfelle må tilkalle andre fartøy som kan komme til stedet, men det kan ta lang tid å komme seg dit. De fleste befinner seg langt unna, sier Delbekk.

Hele besetningen reddet

Ti personer fra tråleren North Guide som grunnstøtte ved Hinlopen på Nord-Østlandet ved Svalbard ved 13-tiden i dag er plukket opp av det ene helikoptret til Sysselsmannen, står det i en pressemelding fra HRS, utstedt litt etter klokken 16 fredag ettermiddag.

Noen minutter etterpå plukket det andre helikopteret opp de resterende fire som befant seg i området. Det ventes at det siste helikopteret skal være fremme i Longyearbyen rundt klokken 17.00. Ingen av de evakuerte skal ha vært i vannet, og ingen skal være skadet, opplyser HRS.

Saken blir oppdatert.