Redningsvest funnet: I natt heves helikoptervraket

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Heving av skroget av det russiske helikopteret i havet utenfor Svalbard er utsatt til fredag kveld eller natt til lørdag. 

DEL

Når hevingen begynner, kommer an på hva slags feste fartøyet Maersk Forza får på skroget.

Fredag formiddag drev Maersk Forza søk på bunnen med et undervannsfartøy og fant en redningsvest nær helikopterkroppen.

Redningsvesten ble funnet cirka 90 meter fra helikoptervraket utenfor Heerodden på Svalbard.

Det er foreløpig ikke bekreftet at redningsvesten stammer fra det havarerte helikopteret, ifølge Sysselmannen.

Det foregår fortsatt strandsøk på nordsiden av Isfjorden, men det har ikke blitt gjort noen andre nye funn enn redningsvesten. Den har trolig havnet på bunnen fordi gasspatronen som skal utløses automatisk, ikke er blitt aktivert.

Strandsøk pågår

Fartøyet Maersk Forza er opprinnelig et offshore konstruksjonsskip med flere bruksområder og er leid inn av Statens havarikommisjon for å delta i arbeidet med å heve det russiske helikopteret som styrtet for en uke siden. Skipet er blant annet utstyrt med en kran.

En spesialist fra den russiske helikopterprodusenten vil være til stede for å gi anbefalinger i forbindelse med hevingen, for å sørge for at vraket ikke skades, skriver Havarikommisjonen.

Det er fortsatt ikke klart om det er omkomne inne i skroget.

Fraktes til fastlandet

Helikopteret ligger på 209 meters dyp, omtrent 2 kilometer fra land nordøst av Kap Heer. Det styrtet under innflyging til Barentsburg torsdag 26. oktober.

Vraket vil bli transportert sammen med en representant fra havarikommisjonen til passende fasiliteter på norsk fastland for videre undersøkelser. Ferdskriveren skal undersøkes av russiske myndigheter.

Det var åtte russiske statsborgere om bord i helikopteret da det styrtet, fem var mannskap og tre var passasjerer fra FGBU – det russiske motsvaret til Norsk Polarinstitutt. En av de omkomne ble tirsdag hentet opp av vannet. De øvrige er ennå ikke funnet.

Artikkeltags