Mens store deler av Fastlands-Norge nyter sol og gode, gamle vintertemperaturer, er det nærmest vårstemning på Svalbard.

Natt til mandag ble det målt hele 5,9 grader i Svea. Dette er den nest høyeste februartemperaturen som er målt her. Rekorden ble satt 8. februar 2012, da graderstokken viste 6,5 grader.

- Uvanlig mildt

- Dette er uvanlig mildt. Men det er blitt vanligere og vanligere med værhendelsen av de typen på Svalbard. Det som før var vanlig er i dag uvanlig, og motsatt, sier meteorologikonsulent Håvard Larsen ved Vervarslinga for Nord-Norge.

På Svalbard lufthavn ble det målt 5,2 grader mandag.

- Dette skyldes et lavtrykk som ligger sørvest av Island, og et høytrykk som ligger i Vest-Russland som dirigerer mild og fuktig luft opp gjennom Norskehavet opp mot Svalbard og Barentshavet, forteller Larsen.

Over normalen i 74 måneder

Temperaturene på Svalbard ligger rundt 20 grader over normalen, snittstemperaturen for februar måned som er beregnet mellom 1961 og 1990.

I 74 måneder – helt siden november 2010 - har månedsmiddeltemperaturen ligger over normalen ved Svalbard lufthavn, forteller Larsen.

I januar måned var temperaturen fem grader over normalen. Sett i forhold til januar i 2016 var dette et nokså lavt avvik, da var månedsmiddeltemperaturen hele 11,5 grader over normalen.

- Det er på Svalbard man ser klarest at klimaet har endret seg. Det som før var veldig uvanlig, er nå blitt ganske vanlig. Man har kommet til et punkt der man kan kalle det skremmende, medgir Larsen overfor Nordlys.