Les alt innhold på Nordlys for 100,- ut året. Bestill her!

- En ting er å høre noen fortelle om at isen smelter og blir borte. Noe helt annet er det å se det svart på hvitt som på disse bildene. Da blir det veldig tydelig, sier daglig leder ved Polarmuseet, Hanne Hammer Stien.

De to bildene er av Gullybreen ved Gravneset i Magdalenefjorden nordvest på Svalbard. Det første er tatt i 1937. Det andre i 2012. Bildene inngår i ei utstilling av fotografen og historikeren Tyrone Martinsson.

- Dramatisk

 Utstillingen er satt opp på Polarmuseet og kan studeres der fram til i januar. Prosjektet hans går ut på å samle inn historiske bilder av isbreer på Svalbard, og sammenlikne med nye fotografier fra de samme stedene.

- Da ser vi hvor dramatisk det er, hvor raskt breene forsvinner. De kan bli helt borte, og det går fortere enn vi tror, sier Hanne Hammer Stien.

Menneskeskapte endringer

Onsdag kveld kan alle interesserte møte Tyrone Martinsson på tilstelningen «Polart Vin&Viten» på Polarmuseet, der han sammen med glasiolog Jack Kohler diskuterer isbreer på Svalbard, og hvordan naturen og landskapet endrer seg over tid. Spesielt etter 1950-tallet har endringene blitt tydelige.

- Menneskeskapte endringer er jo et veldig aktuelt tema, og Svalbard er i aller høyeste grad berørt av dette. Både av klimaendringer som følge av menneskelig aktivitet andre steder, og av at det har vært mennesker på Svalbard i mange hundre år, sier hun.

«Nordvest-Svalbard har i perioden fra 1594 endret seg fra å være et område for hvalfangst og jakt til å bli en nasjonalpark med økende turisme. På tross av et ønske om å ivareta og beskytte det rike området, både hva gjelder natur- og kulturhistorie, er området påvirket av det moderne samfunnet», lyder det i pressemeldinga om forskningsprosjektet.

Les alt innhold på Nordlys for 100,- ut året. Bestill her!