18 boliger på Svalbard evakuert på ubestemt tid

Artikkelen er over 1 år gammel

Sysselmannen har besluttet å evakuere boliger og innføre oppholdsforbud i deler av Lia i Longyearbyen.

DEL

Beslutninga om evakuering er tatt på bakgrunn av rasfare og skredfaglige vurderinger fra Norges Energi- og Vassdragsdirektorat (NVE), melder Sysselmannen på Svalbard.

Beboere i deler av området Lia i Longyearbyen ble evakuert fra klokka 18 torsdag kveld og inntil videre. Da ble det også forbudt å oppholde seg i området, melder Sysselmannen.

Veien til området ble sperret torsdag kveld.

– Tidspunkt for oppheving av evakueringen vil bli vurdert løpende i tett kontakt med NVE, opplyser assisterende sysselmann Berit Sagfossen.

18 boliger evakuert    

Til sammen er 25 boliger evakuert, men i syv av disse bor det ingen mennesker.

Sagfossen har ikke oversikt over hvor mange mennesker som er evakuert. I likhet med i 2015 og i 2017 er det nå fare for at det går snøskred fra fjellet Sukkertoppen. For tre år siden endte skredet fra dette fjellet med at liv gikk tapt.

– Heldigvis fikk skredet i fjor ingen fatale følger. Hvis det blir et snøskred fra Sukkertoppen i denne omgang, er vurderinga at dette skredet vil ha samme skredbane som i 2017, sier Sagfossen til Nordlys.

Fredag morgen er det fire minusgrader og det blåser 12 meter i sekundet, liten kuling, i Longyearbyen.

Ber om å skaffe privat husvære

Longyearbyen lokalstyre oppfordrer de evakuerte om å skaffe seg husvære på egen hånd. De som likevel trenger hjelp til å skaffe overnattingssted kan ta kontakt med boligkontoret Longyearbyen lokalstyret har etablert i byens bibliotek.

Sagfossen opplyser at hun skal ha et nytt møte med beredskapsrådet i Longyearbyen og NVE fredag klokka 12.

– Da vil NVE komme med sine oppdaterte vurderinger om skredfaren. Jeg kan ikke si noe om hvor lenge evakueringa vil vare, sier hun.

Sysselmannen melder at oppholdsforbudet nå blir permanent i det området der det tidligere ble varslet om oppholdsforbud i vinter.

Artikkeltags