23-åringen kan dermed bli den fjerde bardudølen som deltar i OL. Det hele startet med Ole Hegge som tok sølv på 18-kilometeren (langrenn) under lekene i 1928. Hegge deltok også under OL fire år seinere.

Mer kjent er nok kombinertløperne Fred Børre Lundberg og Kristian Hammer. Lundberg har som kjent OL-gull individuelt (Lillehammer -94) og fra lagkonkurransen (Nagano -98).

Bjørnsen blir den første som deltar i sommer-OL.

– Det Susann har gjort er imponerende. Hun setter ikke bare Bardu på kartet, men hun sørger også for at det blir større interesse lokalt for svømmeøvelsene under OL, sier ordfører i Bardu, Toralf Heimdal.

Han er ikke i tvil om at Bjørnsen prestasjon er meget stor.

– Det er tøft å kvalifisere seg til OL i øvelser der det er tidskrav. Spesielt på de korte friøvelsene som er formell 1-øvelsene innenfor svømming, fortsetter Heimdal.

Blir innstilt

Trener, Kay Arild Paulsen, bekrefter at svømmeforbundet kommer til å innstille Bjørnsen til OL. Under EM i London svømte hun inn til 25,22, som var 12. beste tid. Men det er under OL-kravet på 25,28 og norsk rekord med 19 hundredeler.

– Normalt blir de som klarer A-kravet tatt ut til OL, fortsetter Paulsen.

Han påpeker også at tiden 23-åringen oppnådde i London ville ha gitt plass i semifinalen på distansen i 2012.

– Men skal Susann til semifinale i Rio må hun nok svømme noen tideler fortere, tror Paulsen.

Til TV2 sier landslagssjef Petter Løvberg følgende:

– Det var litt uventet at det skulle gå så fort, men selvfølgelig veldig gledelig at Susann får ut en del av potensialet vi vet hun har. Hun har ikke lykkes i internasjonale mesterskap før, nå leverte hun sitt beste løp noensinne, sier landslagssjef Petter Løvberg.

– Vi kommer til å innstille henne til OL. Det endelige uttaket er opp til Olympiatoppen, men jeg kommer selvsagt til å presse på. Ikke minst fordi hun opp til 40 meter ligger på linje med Europas beste svømmere. Susann har potensial til å svømme enda fortere i OL.

Legger om på planene

Susann Bjørnsen takket nei til landslaget tidligere i år fordi hun ønsket å gå sine egne veier i jakten på OL-plass.

– Hun har helt klart gjort noen utradisjonelle valg, medgir Paulsen.

– Det er dette jeg har jobbet for i mange år, og det er klart at jeg er både glad og fornøyd.

23-åringen legger ikke skjul på at hun har jobbet hardt for å oppnå dette.

– Jeg hadde lagt opp en plan der jeg skulle svømme fort i London. Hadde jeg ikke maktet kravet der hadde jeg hatt en ny mulighet under Bergen Swim Festival kommende helg. Nå blir ikke det stevnet så viktig, fortsetter Bjørnsen.

Nå kan hun legge om på planene.

– Jeg kommer til å starte treningen med tanke på Rio allerede i løpet av noen dager, sier Susann Bjørnsen.