Gå til sidens hovedinnhold

Susann (26) hadde ofret alt, men ga seg ett år før det store målet: – Det ville ikke blitt et sunt år

Artikkelen er over 1 år gammel

Til slutt ble pliktfølelsen større enn lysten. Da fant Susann Bjørnsen ut at det var på tide å si stopp.

For abonnenter

Bjørnsen har i mange år vært en av Norges aller beste svømmere, og hun har også hevdet seg godt internasjonalt i en stor idrett med EM-bronse og en plass i OL i Rio de Janeiro i 2016 som sterke minner.

I hjemlandet har hun herjet med konkurrentene i bassenget og sanket inn 33 NM-gull og totalt 60 NM-medaljer.

Rio-deltakelsen ga mersmak, og hun hadde jobbet steinhardt i tre år for å nå målet om en plass i neste sommer-OL i Tokyo i 2020.

Som en fortsatt ung 26-åring velger hun likevel nå å si stopp, bare ni måneder før de olympiske lekene starter i Japan. Det var på mange måter et vanskelig valg, men likevel enkelt, slik hun forklarer det.

– Det er vel så enkelt som at jeg føler meg ferdig med dette nå. Motivasjonen har ikke vært på topp – og ikke god nok til å legge ned det arbeidet som kreves lenger. Jeg er vel rett og slett lei, sier Bjørnsen til Nordlys.

Dette er noe hun har kjent på over tid, og til slutt falt valget på å legge opp.

Les også

Tror ikke han har spilt sin siste TIL-kamp: – Jeg kunne godt tenke meg å spille her et par år til

– Har ikke vært lystbetont

– Jeg tror jeg har gått litt for lenge med den følelsen av at jeg på trening. Det har ikke lenger vært lystbetont. Akkurat nå føles dette valget rett. Jeg prøvde en periode å holde meg litt unna bassenget, og da tenkte jeg noen ganger at «jeg må kanskje dra og trene litt», men jeg fant ut at jeg egentlig ikke hadde lyst, forteller 26-åringen som både i 2016 og 2017 gikk helt til topps som årets nordnorske idrettsnavn i Nordlys.

Helt fra 2016 har hun i tre år jobbet hardt og lagt ned en stor innsats med ett mål for øyet: OL i Tokyo 2020. Selv om det bare gjenstår under ett år til lekene i Japan kom hun ikke utenom valget hun nå har tatt.

– Det er tungt sånn sett. Jeg har holdt på i tre år for det, og det er bare et knapt år igjen – men jeg vet at det arbeidet jeg måtte ha lagt ned ... da måtte jeg ha vært ekstremt dedikert, og lysten til å gjøre den jobben var ikke der. Det er mange som har spurt meg om jeg ikke kunne holdt ut i ett år til, men jeg tror ikke det ville blitt et sunt år for min del, sier Bjørnsen.

Å legge opp i en alder av 26 år er ingen stor sensasjon i svømming, og i hvert fall ikke i norsk målestokk.

– Internasjonalt er det en del som holder på til de er over 30, men i Norge er vel jeg omtrent en av de eldste. Vi sliter egentlig med å få de unge til å holde på etter de har gått ut av videregående skole. Det er litt synd at det er sånn, sier Setermoens avtroppede svømmedronning.

Les også

Da 16-åringen skulle ha rødt kort, gikk Jonny mot regelboka: – Jeg brukte regelen om sunn fornuft

Holder seg i stor grad unna bassenget

Nå er hun på vei inn i en ny fase av livet. Hun er inne i det siste året av sykepleierstudiene i Bergen, der hun har vært bosatt de siste årene, og jobber 20 prosent på Haukeland universitetssykehus.

– Livet består av flere epoker. Jeg er på full fart inn i arbeidslivet, og jeg trives godt med det. Samtidig har jeg vært heldig som har fått lov til å holde på med svømmingen så lenge. Jeg har masse gode minner jeg tar med meg videre, sier Bjørnsen.

Selv om toppsatsingen legges bort blir det ingen brå overgang til en tilværelse på sofaen.

– Jeg synes egentlig det er rart å tenke på de som slutter helt med idrett og bare legger seg på sofaen. Jeg er veldig glad i å trene og vil fortsette med det. Det blir mye styrke og kondisjon, bare at det er på land, sier Bjørnsen, som ikke har fått helt avsmak på bassenget, men samtidig kjenner at det er godt å få litt avstand fra det.

– Jeg har vært ekstremt lite i bassenget i det siste, kanskje bare et par ganger – men jeg kommer nok til å stikket hodet innom og plaske litt, sier Susann Bjørnsen, som gjentar at hun er fornøyd med valget hun har tatt:

– Jeg har det bra. Jeg føler at dette er en riktig avgjørelse.

Kommentarer til denne saken