I kveld kan du kanskje se supermånen: - Om folk begynner å ule og gro hår rundt på kroppen, det vet jeg ikke

ENDA STØRRE: Slik ser en vanlig fullmåne ut. En supermåne oppleves større enn vanlig fordi den er nærmere jorda enn til vanlig. Foto: Yngve Olsen

ENDA STØRRE: Slik ser en vanlig fullmåne ut. En supermåne oppleves større enn vanlig fordi den er nærmere jorda enn til vanlig. Foto: Yngve Olsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det kan bli perioder med klarvær over midnatt. Supermåne-effekten vil du kanskje få med deg uansett.

DEL

Det er polare forhold i Tromsø og regionen for øvrig første søndag i advent. Det ser rimelig grått ut, men det kan bli perioder med litt opphold over Tromsø i løpet av natta. Hvis du er heldig, kan du få glimt av en supermåne over Tromsø.

Supermånen kan bli årets mest lyssterke måne.

- Årsaken er at månen befinner seg nærmest oss i sin avlange bane, samtidig som det er fullmåne, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes til NTB.

Skal du få den med deg, har du størst sjanse på indre strøk som Rostadalen, Dividalen og Øverbygd.

- Eller hvis du kjører over til finsk side, vil du kanskje se det, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Rune Skoglund til Nordlys.

Effekten av supermånen kan du få med deg likevel.

Ekstra høy flo

- Det vil gi ekstra høy flo i natt klokka 01:13 i Tromsø, da det er full flo, sier Skoglund.

- Om folk begynner å ule og gro hår rundt på kroppen, det vet jeg ikke! Da må du ringe noen andre, ler han.

Folk må likevel belage seg på bygevær med snøkrystaller dumpende ned over Tromsø og omegn.

- Det kan kanskje bli sprekk i skydekket rett etter midnatt, men det ser grått ut, sier Skoglund.

«Frykter» mildværsperiode

De fleste i Troms vil de neste dagene få stifte godt bekjentskap til et lavtrykk som akkurat nå er på tur fra Spitsbergen og mot Troms - det kan du lese mer om i denne saken.

- Det er et stort lavtrykk, og vil gi både vind og snøbyger i Tromsø. Mandag vil det komme mest i ytre strøk i Troms. Lavtrykket ser ut til å komme inn med kalde luftmasser tirsdag, og det har retning rett over Troms, forteller meteorolog Trond Lien hos Meteorologisk institutt i Tromsø.

Kollega Roger Skoglund minner oss likevel på at snøen kanskje ikke blir liggende helt til jul.

- Hvis den holder seg og vi ikke får kakelina rett oppunder jul.

- Kakelina!?

- Ja, den viser seg å stemme. Det bruker å komme en mildværsperiode rett før jul eller i jula. I gamledager var det en myte at all julebaking gjorde at det ble så mye varmere, sier Rune Skoglund, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Noreg i Tromsø.

Månen er full søndag klokka 16.46 og vil være nærmest jorda klokka 10.45 mandag morgen. Den befinner seg da 357.492 kilometer fra Jorden.

– Månen kommer til å være nesten 8 prosent større og lyse 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne, opplyser Sannes og Ødegaard.

Går du glipp av nattens supermåne, er det ingen grunn til å fortvile. Søndagens superfullmåne er nemlig den første av tre supermåner. De neste finner sted 1. januar og 31. januar.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken