Lørdag 9. oktober startet Nordlys en reportasjeserie om ”Islam i Tromsø” med avsløringen om at en av forgrunnsfigurene i det muslimske miljøet i Tromsø, Andrew Ibrahim Wenham, har en skjult fortid som aktiv i et muslimsk terrornettverk.

Han ble en del av den australske grenen av terroristorganisasjonen Jemaah Islamiah. Han hadde også kontakt med nå terrordømte Jack Roche.

Redd og lettet

Wenham deltok blant annet på en treningsleir på Filippinene for å være forberedt på jihad (hellig krig).

- Vi lærte å kjempe med gevær og kniv, fikk opplæring i bruk av kart og hvordan vi skulle forflytte oss i terrenget, i tillegg til marsjering og militær eksersis, forteller han i reportasjen.

Han sier at han er både redd og lettet for å ha fortalt sannheten om sin bakgrunn.

- Jeg håper det kan hjelpe at jeg forteller sannheten om dette. Jeg gikk i en felle. Der var det ikke hyggelig å være. Det disse menneskene holdt på med er forbudt i islam, sier han til Nordlys.

Oppsiktsvekkende

I dagene som kommer vil Nordlys i papiravisen presentere nye avsløringer knyttet til dette miljøet, med kommentarer og analyser fra Norges fremste islam-kjennere.

Dette er første gang det har blitt satt et kritisk søkelys på organisert islam i Tromsø. Funnene Nordlys har gjort er oppsiktsvekkende og vil føre til en helt nødvendig debatt både om urovekkende tendenser innenfor islam i Norge og om integrering av muslimske innvandrere.

Vil bygge moské

Norges eneste kvinnelige moskéleder finnes i Tromsø. Sandra Maryam Moe bærer en drøm å reise en moské i sin egen fødeby.

I dagens artikler om Islam i Tromsø settes søkelyset på de potensielle sponsorene av en slik moské i Tromsø. En rik forretningsmann fra Saudi-Arabia som tilhører den svært konservative islam-sekten Wahabisme, vil gi 20 millioner kroner til prosjektet. I artikkelen intervjues blant andre islamekspert Kari Vogt om konsekvensene av at wahabistisk islam får innflytelse i Tromsø.