Strømkunder i nord vil trolig få de laveste prisene i vinter

Vinter og kulde betyr økt strømforbruk - og høyere priser. 

DEL

Men, god magasinfylling i Nord-Norge gjør at nordlendingene vil komme best ut prismessig denne vinteren, mener Olav Grunde Lauvdal, porteføljeforvalter i Ishavskraft.

– I år går vi en vinter i møte med mer vann i den norske fjellheimen enn det som var tilfellet i fjor. Magasinfyllingene ligger nemlig i overkant av 80 prosent, noe som er rundt snittet for denne tiden av året. Mye vann som kan tæres på utover vinteren gjør at kraftprisen er mindre sårbar for kuldeperioder av typen vi så på senvinteren 2018. Prisen for vinteren 2020 i Nord-Norge ventes rundt 40 øre/kWh, uten nettleie og avgifter, mens Sør-Norge antas å ligge et par øre over dette igjen, opplyser Lauvdal i en pressemelding.

Prisforskjellen mellom nord og sør kommer av at det er ulik balanse mellom produksjon og forbruk i de forskjellige landsdelene.

– Nord-Norge har normalt et kraftoverskudd og begrenset overføringskapasitet på strømnettet gjør at landsdelen får lavere priser. De siste årene har Nord-Norge i snitt ligget 1,5 øre/kWh under resten av Norge. Denne prisforskjellen vil komme til å fortsette, skal vi tro NVE, skriver Ishavskraft.

Artikkeltags