(Nord24)

Etter et par måneder med sjokkregninger er igjen strømprisene på vei ned. I regionen til Ishavskraft er nå spotprisen fra NordPool ned 30 prosent.

Det melder Ishavskraft i en pressemelding.

Årsaken ligger både i mildvær, og i det europeiske kraftmarkedet. Fra helgen var strømprisen over hele landet den laveste så langt i år. Det skjedd etter at nedbør fylte vannmagasinene sørpå, der det har vært mindre fylling enn normalt etter tørkesommeren. Samtidig bruker nordmenn mindre på oppvarming.

- Det er flere faktorer som til sammen trekker prisene ned. Vinteren har sluppet taket og vi opplever mildere vær, forteller handelssjefen i Ishavskraft, Tom Eirik Olsen i en pressemelding.

 

- Med stigende temperaturer gir det mindre behov for oppvarming og dermed et lavere forbruk. Når folk skrur ned på varmen faller også forbruket. I tillegg har prisene falt i våre naboland på grunn av nedadgående kullpriser og ikke minst et kraftig fall i utslippskvotene for CO2.

(saken fortsetter under grafikken)

Han tror også vi kan belage oss på behagelige strømpriser ut vinteren.

- Tiden fremover ser lys ut, prisene vil knapt overstige 40 øre/kWh de neste to ukene. Videre vil vi ikke oppleve priser på over 40 øre/kWh før til neste vinter. Med dette prisfallet venter vi nå at norske forbrukere totalt sett, vil få en lavere strømregning for 2019 enn det de fikk i 2018. Resten av året ligger an til å bli nesten 1000 kroner billigere enn tilsvarende periode i fjor, fortsetter Tom Eirik Olsen. Vi er imidlertid åpne for at en værendring mot kaldt og tørrere vær kan øke prisene noe, men utsiktene akkurat nå tilsier ikke dette mener Olsen.

Neste år beregner Ishavskraft en nedgang i strømregningen på ytterligere 700 – 800 kroner. Tallene er basert på en strømkunde med et gjennomsnittlig forbruk.

LES OGSÅ: Regjeringen vil jevne ut avgift: - Dette kan bli dyrt for folk i Troms