Full stans i vedlikehold av strømnettet fra mandag

KAN BLI MØRKT: Ingen feil i strømnettet vil bli rettet ut over det som setter liv og helse i fare, når EL og IT Forbundet trapper opp streiken mot KS Bedrift til å omfatte samtlige montører fra mandag.

KAN BLI MØRKT: Ingen feil i strømnettet vil bli rettet ut over det som setter liv og helse i fare, når EL og IT Forbundet trapper opp streiken mot KS Bedrift til å omfatte samtlige montører fra mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alt vedlikehold av strømnettet settes på hold og feil vil ikke bli rettet når EL og IT Forbundet fra mandag tar ut samtlige medlemmer i streik.

DEL

Streiken har allerede pågått en måned og blitt trappet opp to ganger.

I øyeblikket er 685 montører i streik, men fra mandag trappes konflikten opp betydelig. Da vil nær 1.100 ansatte i 73 selskaper være omfattet av streiken.

Liv og helse

– Folk og bedrifter kan miste strømmen. Det er beklagelig, men vi gir selvsagt dispensasjoner dersom liv og helse er i fare. Målet er først og fremst å få KS Bedrift til å forhandle om akseptable løsninger, sa forhandlingsleder i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes til NTB tidligere i uken.

Ifølge EL og IT Forbundet dreier konflikten seg om uenighet om avspasering etter beredskapsvakter som strekker seg over sju dager i strekk. Forbundet ønsker å tariff-feste tre avspaseringsdager, fremfor de to dagene som er hjemlet i arbeidsmiljøloven. Totalt dreier det seg om ti hviledager i løpet av et år.

Økt belastning

Ifølge montørene er belastningene blitt større med langvaktene.

– Det er mer ekstremvær, større vaktområder, mindre bemanning og en forventet responstid på null. Da er det totalt urimelig å frata vaktene hvile, heter det på forbundets nettside.

Lokalt

KS Bedrift mener på sin side at avspaseringsordninger ut over arbeidsmiljøloven må forhandles lokalt og ikke inngå i den sentrale tariffavtalen.

– Arbeidsgiversiden ser det som vanskelig å inngå sentrale tariffestede rettigheter som påfører lokale selskaper store kostnader. Arbeidsgiverne og partene lokalt må se på hvilken avspaseringsordning som er mest riktig. Er man uenig, kan man klage til Arbeidstilsynet, uttalte forhandlingsleder for KS Bedrift, Bjørg Ravlo Rydsaa, til NTB da EL og IT Forbundet varslet opptrapping av streiken mandag.

Artikkeltags