Gå til sidens hovedinnhold

Streikende elever stengte rektor ute: – Spent på hva som skjer til høsten

Artikkelen er over 4 år gammel

Kåfjord-elevene streiket på tirsdag, og håpet er å få gå ett år til på den vedtatt nedlagte skolen.

Tirsdag gikk elevene på Kåfjord skole ut i streik. Foreldre og elever har et lite håp om å få et ekstra år på skolen, og for å synliggjøre deres meninger gikk de til det steg å streike på tirsdag. Egon Nikolai Olsen (10), Eskil Guttormsen (12) og Iver Johannes Hansen (11) går alle på skolen, og de hadde på seg streikevester på tirsdag. Guttene håper at deres skole skal få et ekstraliv, slik at de vet hva de skal være fra høsten av.

– Det er viktig å streike, for vi vil bevare skolen. Det er urettferdig at vi blir lagt ned, og ingen andre skoler blir det, forteller den streikende trioen.

De vet ikke hvilken skole de skal gå på til høsten, og de gleder seg ikke til høsten og en ny skoletilværelse.

– Vi er spent på hva som skjer til høsten. For det er kjedelig å ikke vite hvor man skal gå på skole. Så helst vil vi ikke ha ferie, for da kan vi gå på skolen her hele tiden, sier Egon Nikolai, Eskil og Iver Johannes.

– Vi håper på ett år til på Kåfjord skole, og vi må ikke gi opp.

 

– Sterkt virkemiddel

FAU-leder Jeanette Tiberg streiket sammen med elevene. Tiberg er klar på at det aldri er for seint å snu. Det gjelder også Alta kommunes vedtak om at Kåfjord skole legges ned fra høsten. Hun og innbyggerne i Kåfjord & omegn har planer om å starte privatskole i dagens skolelokaler, men ber om at skolen driftes videre i ett år, slik at elevene ikke trenger å bytte skole.

– Streik er et sterkt virkemiddel, og vi føler at vi i dag får synliggjort vår frustrasjon, sier Tiberg.

– Vi skjønner at skolen er lagt ned. Det har vi godtatt, men uviljen til å gi en utsettelse av nedleggingsvedtaket er det vi reagerer på. Det handler om ungene, som skal ha en trygg og stabil hverdag. Hadde man gitt en utsettelse så hadde man unngått barnas bekymring, legger hun til.

 

Prestisje

Både elever og foreldre på Kåfjord skole har fått med seg at man har snudd når det gjelder andre skoler i Alta. Både Aronnes og Kviby skole har unngått nedleggelser.

– Vi føler at det har gått prestisje omkring nedleggelsen av Kåfjord skole, sier Jeanett Tiberg og hun får støtte fra Tanja Nilsen.

– De eldste elevene får med seg at Kviby og Aronnes skole ikke ble lagt ned. De spør seg hvorfor ikke vi slipper, fortsetter de.

– Saksgangen og behandlingen er slett arbeid, legger Tiberg og Nilsen til.

Håp

Foreldregruppa og bygdelaget i Kåfjord håper at de klarer å gi Kåfjord skole et ekstraliv, og de er klare på at det ikke er en skam å snu.

– Ingen hadde tapt ansikt om vi hadde fått ett år ekstra. Så vi har et håp om at de snur. Vi er ikke ferdig, sier Jeanett Tiberg og Tanja Nilsen.

Kommentarer til denne saken