Streik i NRK - lokale sendinger utgår

I STREIK: Jørn Resvoll, Hege Iren Hanssen og Jørn Inge Johansen satt som streikevakt foran NRK-huset tirsdag formiddag. Foto: Astrid Øvre Helland

I STREIK: Jørn Resvoll, Hege Iren Hanssen og Jørn Inge Johansen satt som streikevakt foran NRK-huset tirsdag formiddag. Foto: Astrid Øvre Helland

Artikkelen er over 1 år gammel

Ikke enighet mellom NJ og NRK.

DEL

Etter å ha vært i mekling i over ett døgn, måtte NRK-journalistene konstatere tidlig tirsdag ettermiddag at de ikke hadde fått gjennomslag for noen av sine tre hovedkrav. Dermed blir statskanalen kastet ut i en storkonflikt med 1.700 journalister og redaksjonelt ansatte i streik.

Nina Einem, distriktsredaktør for NRK Troms, forteller at streiken vil ha omfattende konsekvenser lokalt for NRK Troms.

- Lokale radio- og TV-sending utgår. Vi har tre journalister som ikke går ut i streik, og noen dager kan vi levere stoff til den lokale nettsiden og i svært begrenset grad levere til den nasjonale nettsiden. Det er ingen på jobb som skal gjøre annet arbeid enn det de opprinnelig er satt opp til å gjøre, sier hun.

17. mai-sending i fare

Også nasjonalt vil en rekke sendinger utgå, blant dem er Dagsrevyen, sportssendinger, P3 Morgen og Norgesglasset.

Den flere timer lange direktesendingen fra det langstrakte land på nasjonaldagen blir ikke slik seerne er vant til, men NRK-ledelsen jobbet tirsdag ettermiddag med å kartlegge mulighetene for å unngå svarte skjermer 17. mai.

Det meste av NRKs tilbud innen nyheter, aktualitet, sport, drama og sendinger for barn blir eller vil bli rammet av streiken

Ferdig produsert og repriser

Fungerende mediedirektør Marius Lillelien i NRK sier til NTB at alle programmer som allerede er ferdig produsert og satt opp på sendeplanen, vil gå som planlagt. I tillegg vil det bli sendt arkivprogrammer på TV.

NRKs radiokanaler vil stort sett kun sende musikk, med unntak av sendinger som produseres av journalister og andre medarbeidere som ikke er organisert i NJ.

– Jeg beklager at NRK ikke kommer til å levere slik publikum forventer de neste dagene, sier kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen.

Under en pressekonferanse i NRK-bygget tirsdag ettermiddag tilføyde han at NRK har avtale med fem av seks foreninger som organiserer de ansatte i statskanalen – og sa at «de som er på jobb er på jobb».

Startet i Dagsnytt

Streiken var et faktum 30 sekunder over klokken 13 tirsdag. Det ble markert med at nyhetsoppleseren i Dagsnytt opplyste at ingen medlemmer av Norsk Journalistlag i NRK vil lage sendinger på radio, TV eller oppdatere NRK.no «så lenge streiken varer». Deretter ble det helt stille.

Rett før Dagsnytt rundet P1s Norgesglasset-programleder Pål Plassen av sin sending med ordene «vi høres når vi høres».

Da Norgesglassets sendeflate skulle overta etter Dagsnytt og distriktsnyheter, var det kun musikk avbrutt av en melding om streiken som strømmet ut av høyttalerne.

Lønnsforskjeller

NJ krevde å få tatt inn noe av lønnsetterslepet til sammenlignbare grupper i andre medier, de krevde garantier for sikring av kompetanse for framtida og de krevde at tilkallingsvikarer skulle likebehandles med øvrige ansatte, blant annet lønnsmessig.

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

NRK-ledelsen i krisemøte

Det var umiddelbart etter at meklingsbruddet var et faktum, svært usikkert hvilke konsekvenser en så omfattende streik ville få NRKs sendinger og produksjon, mest sannsynlig vil nyhetsproduksjonen bli hardt rammet, men det har også blitt antydet at 17. mai-dekningen vil bli rammet av streiken.

– Når 1.700 produsenter, journalister etc. går ut i streik, så stopper produksjonen i NRK. Vi legger til grunn at NRK forholder seg til spillereglene i arbeidslivet, og da får det konsekvenser, sier leder Richard Aune for NRK-journalistene til NTB.

Ledelsen i NRK satt i 12-tiden tirsdag i krisemøte for å bringe klarhet i konsekvenser for seerne, leserne og lytterne til NRK. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterer meklingsbruddet i NRKs radioresepsjon i Oslo klokka 13.30, får NTB opplyst.

– Det er beklagelig at Norsk Journalistlag velger å ramme publikums TV-, radio- og nettilbud med å streike. Alle ansvarlige parter i arbeidslivet er enige om at lønnsoppgjørene skal gjennomføres i tråd med normen fra frontfaget, men dessverre deler ikke NJ denne oppfatningen, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

Stor avstand 

NJs valg om å bryte meklingen kommer etter det forhandlingsleder Aune beskriver som stor avstand mellom partene. NJ oppgir at de ikke fikk gjennom sine krav om likebehandling av tilkallingsvikarer, og at arbeidsgiver tar ansvar for oppdatering av kompetanse av NRK-ansatte.

– Lønnsforskjellene mellom oss og andre store mediehus må reduseres. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn, men synes ikke vi bør tjene 110.000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier Aune til NTB.

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat. Dermed blir ikke sistnevntes 614 medlemmer tatt ut i streik.

– Jeg er tilfreds med at vi gjennom meklingen har kommet fram til en ansvarlig løsning med LO, i tråd med normen fra frontfaget, sier Bratten.

I tillegg til meklingsløsningen med LO, er det tidligere oppnådd enighet i forhandlingene med Delta (YS), NITO og Tekna i lønnsoppgjøret for NRK. Norsk Journalistlag er dermed den eneste fagforeningen som er i streik i NRK.

Artikkeltags