I nærmere 14 år har byggeier og næringsdriver Roger Michalsen mast på Tromsø kommune om tiltak som bedrer den akutte forsøplinga i Tromsø sentrum - og da spesielt på Stortorget i Tromsø.

- Vi har bare fått beskjed om at det er fort dyrt og at det er nok søppelbokser her. Men det er ikke det. Det er altfor lite bokser og de boksene som er her fungerer ikke. Når boksen er full og pølsepapiret stikker ut, fungerer boksene som et fuglebrett for måsen og sjura, sier en oppgitt Michalsen.

Som byggeier har han og broren Bjarne gitt sine ansatte og leietakere beskjed om hvilket ansvar de har.

- Med de nye vedtektene kan jo vi huseiere bli bøtlagt hvis fortauene er fulle av rask. Men på vår side, fra Narvesen og opp til Essens er det én søppelboks. Folk orker jo ikke gå tilbake med søpla, så da slipper de den rett ned på bakken.

- Pinlig

Det er i helgene det er desidert verst. Da er det gjerne store ansamlinger av mennesker her både på dagtid og kveldstid.

- Lørdag og søndag morgen ser det ikke ut her. Da er det pinlig. Den lille kostebilen kjører ikke i helgene, men det burde den gjort. Den er et fantastisk verktøy, men den parkeres fredag og kommer ut igjen på mandag.  Den kunne utgjort en unik forskjell i helgene. Vi som huseiere gjør så godt vi kan, men det kan ikke bare være vårt ansvar. Vi både koster og spyler. Vi er ikke interessert i bøter på opp til 5000 kroner.

Han sier at det tross alt har skjedd positive ting i sentrum.

- Kommunen inviterer de næringsdrivende og byggeierne til ryddedugnad i mai og juni. Og det fungerer, men 14 dager ser det like jævlig ut igjen.

Ikke tatt på alvor

Han sier at han sendt brev, mast, blitt henvist videre, men fortsatt føler han ikke at problemet blir tatt på alvor.

- Jeg synes det er pinlig når cruiseturistene går tur i vårt flotte sentrum og alt de ser er søppel og glassbrott. Det er ikke OK!

Michalsen sier at han så nye søppelbokser på Prestvannet med lokk som lukkes automatisk. Det skulle han gjerne sett i sentrum.

- Det er ikke bare på torgene vi trenger dette. Det gjelder hele sentrum. Samtidig må jeg få lov til å appellere til folk at de må bli flinkere å plukke opp søpla etter seg og finne en dunk.

Når Nordlys møter Michalsen på torget tirsdag ettermiddag ser det relativt strøkent ut. En stormåse spankulerer traust rundt og venter på noe å sette nebbet i. Størrelsen på fuglen forteller sitt tydelige språk. Han trenger ikke vente lenge.

- De setter seg  på toppen av søppelboksene og stikker nebbet inn. Vi trenger mer funksjonelle bokser enn dette, sier Michalsen.

Dyrt med søppelbokser

Enhetsleder for Bydrift i Tromsø kommune, Dag Ivar Andreassen, sier forsøpling i sentrum ikke bare er kommunens ansvar.

- Roger Michalsen har en tendens til å være veldig offensiv på at kommunen skal gjøre noe, men de forretningsdrivende har også et ansvar. Det er ikke vi som selger kebab, pølser, sigaretter og andre varer som forsøpler. Alle har et felles ansvar, og kanskje kunne de næringsdrivende være med å spleise på flere søppelbokser, sier Andreassen.

Han sier det koster mellom 6.000 og 8.000 kroner i året å drifte en søppelboks, og at økonomien setter klare grenser for hva kommunen kan få til.

- Vi har et budsjett som vi er nødt til å holde oss innenfor. Hadde vi hatt mer midler, så kunne vi ha gjort mer.

At situasjonen er så ille at det «flyter søppel» stiller han seg også litt tvilende til.

- Jeg oppfatter ikke at det er veldig mange som klager på søppel i sentrum, sier han.