Gå til sidens hovedinnhold

Storm, farevarsel og to lavtrykk på vei inn: – Jeg vet ikke om jeg skal kalle det en hissigpropp

Palmehelga nordpå ser ikke så ille ut, men før den tid bør man stålsette seg.

I jakten på noen antydninger om hva vi kan vente oss av vær i palmehelga og inn mot påskedagene fant vi veien til statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis på Vervarslinga i Nord-Norge.

Før vi rekker å komme helt til spørsmålene våre, fyrer han kjapt av:

– Vi kan vente litt med det, for det er nok som skjer de to neste dagene.

Det ber vi naturlig nok den hjelpsomme statsmeteorologen om å utdype litt.

– Det er to lavtrykk som kommer til å plage oss tirsdag og onsdag, er jeg redd for. I helgen var det jo ganske fint og vinterlig, men nå blir det mer høstlig.

– Vinden har dreid i Nordland til en sørvestlig retning med plussgrader, og dette finner nok veien til Troms også. Da går nedbøren over til regn, sier Sarchosidis.

Det må man regne med å mikse med en ganske betydelig vind.

– Det er vinden som vil skape litt problemer, først i morgen (tirsdag) formiddag og ettermiddag. Da blir det liten storm på kysten i Troms, men det blir nok aller verst på kysten i Finnmark. Der er det ute farevarsel for vindkast, forteller han.

– Ville ventet med reising

Når det lavtrykket har roet seg ned, kan man kanskje slappe av?

Neida.

– Det kommer til å gi seg mot kvelden på tirsdag, men allerede onsdag morgen kommer det et nytt ... jeg vet ikke om jeg skal kalle det en hissigpropp. Det er i hvert fall et litt hissig lavtrykk. Her i Tromsø vil vi også onsdag ettermiddag få ganske sterk vind.

– Lavtrykksenteret er over Troms onsdag ettermiddag, så uansett om det er med fly eller andre transportmidler, ville jeg nok ikke reist tirsdag eller onsdag. Jeg vil tro det er en del hurtigbåter og liknende som blir innstilt.

– Torsdag ser det mye bedre ut igjen – jeg ville nok ventet med reising til da, sier Sarchosidis.

– Ser ut til at vinteren slipper taket

Tilbake til palmehelga og været inn mot påsken. Er det håp om litt vær som gir oss fine turer og en pustepause fra både hverdag og munnbind? Tja, det virker i hvert fall ikke helt krise – selv om den blå skismurningen nok kan få lov til å stå i fred i boden.

– Det ser ut som om disse to stormene tirsdag og onsdag er det vi får, og at det vil roe seg ned betraktelig etter det. Det vil fortsatt være milde temperaturer, men det blir ikke noe mer uvær.

– Det kan se ut til at vinteren slipper litt taket nå fremover, selv om vi vet at mars og april er litt «luremåneder». Det kommer neppe noen russisk, kald luft inn – det blir sannsynligvis heller mildvær.

– For meg som vil bli kvitt snøen er jo det bra. De som vil gå mye på ski liker det kanskje ikke, men de får ikke noen sympati fra meg, sier Charalampos Sarchosidis og humrer.

Han legger til at været helt inn i påskehelga blir litt for langt frem i tid til at han ønsker å gå inn på noe pålitelig værvarsel for de dagene.

Kommentarer til denne saken