En flertallsregjering kunne utrettet mer enn en mindretallsregjering, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg tror vi kunne fått til mer i en flertallsregjering, det mener jeg fortsatt. Men sånn er det, nå får vi gå videre, sier Støre etter at SV onsdag trakk seg fra regjeringssonderingene.

Han møtte onsdag pressen etter at SV kunngjorde at de trekker seg fra regjeringssamarbeidet.

– Jeg hadde håpet på et annet resultat. Men jeg har respekt for at SV har kommet til en annen konklusjon, sier Norges påtroppende statsminister.

På spørsmål fra NTB om hva det var han ikke kunne gi til SV-leder Audun Lysbakken, svarer Støre:

– Det er en helhet her, som danner grunnlag for om du er klar for å gå i forhandlinger om regjering. Hvert parti må gjøre sin vurdering. De har sine utgangspunkter å vurdere dette opp mot, jeg har mine. Jeg hadde veldig trygghet i mitt parti for at vi ønsket SV med, og at vi tre kunne finne ut av det. De trakk en annen konklusjon, og da må de ta ansvaret for det.

Det er fortsatt ikke klart om det blir Arbeiderpartiet og Senterpartiet som nå danner regjering, eller om Ap velger å danne regjering alene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer foreløpig ikke klart på om det kan bli en ren Ap-regjering eller om Sp blir med.

– En lunsj og en kopp kaffe, svarte Støre på hva man venter på når det gjelder spørsmålet om ett eller to partier i regjering.

– Vi må bruke tiden og veien, sa Støre og la til at Senterpartiet er partiet han forholder seg til.

– Nå har vi håndtert denne situasjonen, så skal vi raskt komme tilbake til å si hvordan vi håndterer den neste. Jeg tror jeg har en ganske idé om hvordan det skal skje, sa Støre.

– Det kommer vi tilbake til – hvordan vi tar ansvaret videre med å gi Norge en god regjering, sa han.

Fikk gjennomslag

Gjennom nesten fem dager med sonderinger ble det tydelig at Senterpartiet ville få gjennomslag for sin politikk, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Med den veien sonderingene har gått, mener jeg det ble mer og mer klart at Senterpartiet ville få gjennomslag for den politikken vi gikk til valg på, sa Vedum onsdag.

Like før var det blitt klart at SV trekker seg fra sonderingene.

– Når det kom til stykket, ble de politiske avstandene for store til at de ønsket å fortsette. Det var deres valg, sier Vedum, som gjennom hele valgkampen har holdt fast ved at han ønsker en Ap/Sp-regjering.